Wikipedia
Stiven Spilberg

Sarađivao je s nekim od najboljih glumaca u ovom poslu. Leonardo Di Kaprio, Tom Kruz i Lijam Nison samo su neki od talenata s kojima je Spilberg radio na svojim filmovima, ali nijedan od njih nije se našao na njegovoj listi omiljenih.

U jednom intervjuu Spilberg se prisetio razgovora koji je vodio s kolegom rediteljem Stenlijem Kjubrikom nakon što je gledao projekciju filma “Isijavanje” koji mu se baš i nije svideo.

Spilberg je objasnio reditelju kako misli da je Džon Nikolson talentovan glumac, ali način na koji je odigrao ulogu Džeka Torensa u Kjubrikovom filmu bio je preteran i uporedio ga s japanskim Kabuki pozorištem u kojem su glumci jako stilizovani s dramatičnom kostimografijom i šminkom.

Braneći Nikolsonov performans, Kjubrik je tražio od Spilberga da navede svojih pet omiljenih glumaca svih vremena. Iznenađujuće, niko od glumaca s kojima je Spilberg sarađivao nije dospeo na listu.

Ko se našao na listi?

Spenser Trejsi, Henri Fonda, Džejms Stjuart, Keri Grant i Klark Gejbl najbolji su glumci svih vremena prema oceni slavnog reditelja. Kad je Spilberg otkrio svoju listu, Kjubrik ga je zaustavio i rekao: “Dobro, gde je Džejms Kegni na toj listi?”

Spilberg mu je odgovorio kako je Kegni “visoko na listi”, ali Kjubrik je dodao: “Ah, ali on nije u vaših prvih pet. Vi ne smatrate Džejmsa Kegnija jednim od pet najboljih glumaca u svetu, ali ja smatram. I zato je performans Nikolsona sjajan.”

25 COMMENTS

  1. Ne, ovo je pet najboljih glumaca za Stivena Spilberga. Nije vam dobar naslov.
    Postoji mnogo boljih glumaca i kod nas i u ostatku sveta od ovih koje je Spilberg naveo.

  2. Imam i ja 5 najboljih glumaca, a to su Pavle Vuisić, Danilo Stojković, Fabijan Šovagović, Boris Dvornik i Petar Božović.

  3. Eeee Spilbergu,razočaran sam tvojim izborom.Po meni ni jedan od 5 pobrojanih ne zadovoljava kriterije za 5 najboljih..
    Barem su trojica od 5 naših pobrojanih u jenom komentaru bolji od ovih.

  4. Marlon Brando, Lorens Olivije, Piter O’Tul, Entoni Hopkins, Danijel Dej Luis – ništa, a? 🧐
    Ccc. 🐺

  5. Ne mogu da verujem, mislim da su se spalili, to je šaljive lista, evo ozbiljne: Marlon Brando, Robert de Niro, Danilo Bata Stojkovic, Dzek Nikolson, Al Pacino.

  6. За мене су највећи Хемфри Богарт, Џејмс Стјуарт, Марлон Брандо, Џек Николсон и Данијел деј Луис. Спилберг преферира глумачке легенде а од којих ниједна више није у животу! Нема му се ту шта замерити. Чуди ме само да се на његовој листи нашао Спенсер Трејси, оскаровац а не велики глумац Џејмс Кегни такође oскаровац!? O укусима не треба расрављати, каже изрека.

  7. Nikako da shvatite da su za Amerikance SAD cijeli svijet, tj. da za njih, osim njih samih, niko nema značaja, a većina i ne zna šta i ko sve postoji na kugli zemaljskoj.

  8. Pet najboljih filmskih glumaca je suvise usko za ozbiljan izbor. Mogao bih napraviti bar 10 lista sa po 5 glumaca i da skoro svaka bude prihvatljiva. Najzad, postoje i veliki pozorisni glumci koji na filmu mogu da odigraju sta pozelis, ali sticajem okolnosti nisu imali kvalitetnu propagandu iza sebe…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here