Stižu ucene iz komšiluka

0

Uslovljavanja Srbije ne dolaze samo iz Berlina, već i od najmlađe članice EU. Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić je poručio da će napredovanje Srbije u pregovorima sa EU Zagreb usloviti novim optužnicama.
– To nam je dužnost i nijedna hrvatska vlada ne može od toga odstupiti. Srbija se mora držati određenih kriterijuma koji su bili postavljeni i nama. I reći nekome da Ovčara završava na činu kapetana bivše JNA je potpuno neprihvatljivo. Srbiji mora da bude jasno da ih to čeka i što pre počnu za njih je bolje. To je jednostavno tako i mi nećemo odstupiti – bio je jasan Miljenić u intervjuu za Hrvatski radio.
Na ove ucenjivačke stavove zvaničnog Zagreba uzvratila je srpska ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Granica, imovina, nestali…

Osim optužnica za ratni zločin, Hrvatska potencira i nerešenu granicu na Dunavu, problem sukcesije, povratka kulturnog blaga, nestale. Gotovo sve to bi i Srbija mogla da postavi kao pitanje susedu, s tim što Zagreb ima još jednu ogromnu hipoteku za razvijanje dobrosusedskih odnosa – povratak proganih Srba, njihove imovine i obeštećenja. Na tome, nažalost, sve dosadašnje srpske vlade nisu preterano insistirale, niti su Brisel uspele da ubede da u svoje redove ne primaju državu koja je desetinama hiljada svojih državljanja srpske nacionalnosti najbrutalnije uskratila osnovna ljudskih prava i sloboda.

– Imamo i mi otvorenih pitanja za Hrvatsku, ali to se rešava na bilateralnom nivou – rekla je ona, bez preciziranja kako bi to jednu punopravnu članicu EU Srbija mogla "saplitati".
Iako je ranije šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić poručivala da Zagreb neće kočiti evropske integracije Beograda, kao što je to Slovenija zbog Piranskog zaliva priređivala Hrvatskoj, maske su očito pale, a srpski analitičari se utrkuju u otkrivanju da je to od početka bilo jasno.
– Svaka članica ima ucenjivački potencijal, ali će ga Hrvatska koristiti više nego ostale zemlje upravo zbog toga što sa njom imamo najviše nerešenih tema – kaže predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here