Sto dana jada

0

Milka Ljubičić

U svakoj od bezbroj stavki hvalospeva o prvih sto dana rada Vlade Aleksandar Vučić ni slikovito, ni duhovito, ali uz crni humor svedoči o nezapamćenim uspesima koje su on i njegov kabinet za nešto više od tri meseca postigli na srpskim prostorima.

Za svečanu promociju tog izveštaja odabrana je farma krava u Bačkom Gradištu u vlasništvu porodice Mužlai na koju je premijer doveo ministre, novinare, fotoreportere, snimatelje i analitičare, ali samo one koji su sposobni da razumeju i tumače njegovu viziju naše budućnosti.

Zlobnici su odmah požurili da zaključe kako je Vučić izabrao baš pravo mesto da narodu predstavi učinak svoje stodnevne apsolutne vladavine, nadajući se da će proći kao bivši predsednik Srbije Boris Tadić, koji je onomad procenio da bi broj osvojenih glasova mogao da bude proporcionalan njegovim obilascima štala i obora.

Pa se u izbornoj kampanji otisnuo selima u pohode. Krenuo je otvarajući kapiju jednog porodičnog imanja nadomak Kraljeva.

I otvorio sebi put za – silazak sa vlasti!

Kakav će i kome Vučić otvoriti put obilaskom gazdinstva na severu Bačke?

Možda bi vredni domaćini Mužlai odbili da prime goste iz Beograda, ali su strahovali od posledica. Nije li Vučić nekad, dok je još nosio radikalski pajser, ljudima sa prezimenima sličnim njihovima "savetovao" da napuste Srbiju?! Da nisu možda bački farmeri, baš kao i njihovi uvaženi gosti, u međuvremenu postali članovi partije vladajućih naprednjaka? Ili im je dato do znanja da bi, ako ne budu kooperativni, njihovo imanje u paketu sa ostalima u Vojvodini moglo biti prodato novim prijateljima Srbije – Arapima?!

Bilo kako bilo, tek Vučić je pohvalio domaćina ("Reč je o ženi koja je napravila jednu od najboljih farmi u Srbiji, milion i po litara mleka pravi godišnje") i sebe!

Jer je za prigodno obeležavanje 100 dana svog mukotrpnog rada pronašao najbolje mesto.

– Nismo mogli da izaberemo bolju lokaciju. Svi mi možemo od vas da se naučimo radu, marljivosti, poštovanju obaveza. Za vas ne postoji vikend, morate da radite 365 dana, morate da ustanete u 4 ujutru. Malo je ovako uzornih, velikih i uspešnih domaćinstava u našoj zemlji – rekao je Vučić i najavio nove autobuske turneje članova Vlade širom Srbije uprkos tome što neki, kako je ironično primetio, to pokušavaju da ismevaju.

Teško da Aleksandru Vučiću u toj i takvoj demagogiji ima premca.

Iz gotovo svakog njegovog nastupa proizilazi kako je većina žitelja Srbije lenja nasuprot njemu koji je (kasno) otkrio da "rad oslobađa čoveka" i zato danonoćno rinta e da bi nama nezahvalnima za nekoliko godina bilo bolje.

U međuvremenu se nastavlja urušavanje ono malo institucija sistema koje još drže glavu iznad vode odolevajući pritiscima preporodilaca. A gazda nastavlja da glumi svađu sa uvek pomenutim a nikad imenovanim neprijateljima, tvrdeći da je najnapadaniji (?!) čovek u državi Srbiji. Ali se ne žali, bože sačuvaj, naprotiv, rešio je da svoj kamen gura uzbrdo po svaku cenu.

Savladaće sve prepreke, svaku elementarnu nepogodu i još će se, kad niko ne vidi, moliti bogu da mu podari više takvih nesreća. Na primer, dobro bi došao zemljotres pa da opet proglasi vanredno stanje i krene u novu demagogiju.

I novo šikaniranje javnosti.

U međuvremenu ćemo zaboraviti u kakvom ekonomskom. socijalnom i moralnom glibu živimo, verujući i dalje da će nas iz tog blata baš ovakav vođa izvući.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here