EPA-EFE
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je veliku zbrinutost zbog situacije na severu Kosova i poručio da su NATO snage spremne da očuvaju mir, pozivajući Srbiju i Kosovo da se vrate pregovorima uz pomoć EU, jer je taj put jedino održivo sredstvo za postizanje trajnog mira za sve zajednice.

Stoltenberg je u intervjuu za nemački list “Velt” istakao da je veoma značajno da se ulože dodatni diplomatski napori u rešavanju kosovskog pitanja.

– Želim jasno da stavim do znanja da su snage NATO spremne da očuvaju mir na Kosovu. Mi nećemo dozvoliti da se nasilje iz 1990-ih vrati – rekao je generalni sekretar.

Istako je da je NATO posvećen održavanju mira i bezbednosti u čitavom regionu.

Pozvao je Srbiju i Kosovo da se vrate pregovorima uz pomoć EU, ističući da je taj put jedino održivo sredstvo za postizanje trajnog mira za sve zajednice.

Što se tiče sukoba u Ukrajini i ruske retorike u vezi sa upotrebom taktičkog nuklearnog oružja, Stoltenberg je ruske nuklearne pretnje okarakterisao kao “potpuno neodgovorne”, ali je i ocenio da je stvarni rizik da Rusija upotrebi nuklearno oružje i dalje nizak.

On je objasnio da Rusija shvata besmislenost pokretanja nuklearnog rata, ističući da se “nuklearni rat nikada ne može dobiti i da ga nikad ne treba pokretati”.

On je ponovio da NATO nastavlja da pomno prati aktivnosti Rusije i naglasio efikasnost nuklearnog odvraćanja unutar alijanse u proteklih 75 godina.

Govoreći o očekivanju pojačanih napada Rusije na energetsku infrastrukturu Ukrajine tokom zimskih meseci, Stoltenberg je istakao važnost sistema protivvazdušne odbrane za zaštitu života Ukrajinaca.

Komentarišući politička dešavanja u istočnoj Evropi, Stoltenberg je ukazao na nedavne izbore u Poljskoj i napore za formiranje vlade u Slovačkoj. On je istakao da su Slovačka i Poljska pouzdane pristalice Ukrajine, pružajući Kijevu ključnu vojnu opremu, uključujući borbene avione.

On je izrazio uverenje da će, bez obzira na buduće vlade u Bratislavi i Varšavi, NATO saveznici nastaviti da zajedno podržavaju Ukrajinu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here