pixabay.com

Opet vam je zadah očajan? Ako ste eliminisali sve bolesti, a zube perete redovno i kako vam je objašnjeno – ne očajavajte.

Dok uzroci neprijatnog zadaha mogu biti brojni, često je u pitanju neko jednostavno rešenje na koje uopšte niste pomislili. Neprijatan zadah može biti simptom dehidracije, a isto tako činjenica da perete zube četiri puta dnevno ne mora da znači da ste zaštićeni od pojave ovog problema.

Vratimo se dehidraciji – kada organizmu nedostaje tečnosti, proizvodi manje pljuvačke, a ako imate manje pljuvačke, hrana i bakterije će u usnoj duplji ostati dosta duže i tako uzrokovati neprijatan zadah.

Patiti zbog posledica lošeg zadaha je neugodan problem za mnoge, a prema rečima dr stomatologije Krisitne Kejn, čak trećina Australijanaca pati zbog ovog problema i često je odgovor upravo u lošoj higijeni. Ova lekarka iz Kvinslenda otkriva neke od glavnih uzroka lošeg zadaha i daje jednostavne savete kako se rešiti problema.

Nakupljanje plaka

Ista bakterija koja uzrokuje propadanje zuba ili bolesti desni će uzrokovati i neugodan zadah ako dozvolite da se naslage plaka stvore u ustima. Dodaje kako se gingivitis prvo javlja kao blaga bolest desni, što može uzrokovati i nakupljanje plaka.

– Jednom kada se on “ustoliči” između zubnog mesa i korena zuba, ne možete ga se rešiti. Lekar u tom slučaju mora da ostruže koren i čisti ispod zubnog mesa kako bi vas rešio bakterija. Ako se s ovim problemom ne obratite stomatologu, on može da se pretvori u ozbiljnu bolest desni kada će biti potrebni i nešto ozbiljniji zahvati – napominje Kejn.

Naravno, ako uopšte ne potražite pomoć stomatologa, stvari se mogu dodatno zakomplikovati. Jedna od posledica može biti i gubitak kosti ili povlačenje zubnog mesa i klimavost zuba.

Neprijatna pojava

– Ako se zub klima, može se polomiti i tako oštetiti susedni zub ili može doći do infekcije koje se nikada nećete rešiti, a morate da se o njoj brinute do kraja života – kaže stomatološkinja.

Ističe da hronična infekcija u ustima, koja inače ne mora da uzrokoju probleme, može da bude razlog neprijatnog zadaha. Naravno, sve što ostaje u ustima posle obroka, može isto biti uzrok neugodne pojave.

Doktorka navodi najbolje savete koje može dati, a to su da prestanete da pušite, da koristite električnu četkicu i redovno posećujete zubara.

Ispiranje usta

Kratkotrajno rešenje je i vodica za ispiranje, a na tržištu ih postoji puno vrsta, i neke su odlične kao brzo rešenje.

Uopšteno govoreći, postoje dve vrste ispiranja usta: Kozmetička i terapijska.

Kozmetičko ispiranje usta može privremeno kontrolisati loš zadah i iza sebe ostaviti ugodan ukus, ali ono nema hemijsku ni biološku primenu izvan privremenog delovanja, pojasnio je za Ordinacija.hr dr Tomislav Lauc.

– Na primer, ako proizvod ne uništi bakterije povezane s lošim zadahom, smatra se da je njegova korist isključivo kozmetička. Nasuprot tome, terapijsko sredstvo za ispiranje usta sadrži aktivne sastojke koji pomažu u kontroli stanja poput zadaha, gingivitisa i parodontitisa, plaka i karijesa – navodi on.

Poseta lekaru

Dr Kejn dodaje kako slana voda može da pomogne kada su u pitanju upale u usnoj duplji, koje takođe mogu da uzrokuju loš zadah. Ipak, ako često imate problema s neugodnim zadahom, vreme je da posetite lekara.

– Ponekad u pitanju može biti varenje, kandida takođe može uzrokovati neprijatan miris… – ističe ona.

Probiotici se mogu koristiti kao pomoć ako je u pitanju sistem za varenje. Stomatolog vas može uputiti kod vašeg lekara ili nekog ko može da obavi preglede kako bi se utvrdilo radi li se možda o alergijama. Važno je paziti i šta pijemo i jedemo, a morate zapamtiti i da crveno vino može obojiti zube, a to isto čine paradajz i soja sos.

Šest trikova kako se rešiti neprijatnog zadaha

– Pravilno čišćenje zuba kod kuće: Koristite električnu četkicu, isperite s vodicom za zube i koristite zubni konac.
– Redovno posećujte stomatologa: On može dijagnostikovati i bolest desni koja može uzrokovati neprijatan zadah.
– Promenite ishranu: Smanjite konzumaciju crvenog vina i belog luka. Takođe, pušenje će direktno uzrokovati bolesti desni. Alkohol će uzrokovati porast kiseline u želucu, što može opet biti uzrok pojave neugodnog zadaha.
– Vodica za ispiranje: Ne zaboravite koristiti i nju, a posebno onu za paradentozu, ako imate i taj problem.
– Žvakaće gume: Koristite samo one bez šećera.
– Ako jedete beli luk za ručak ili večeru, neka ga jede i vaš partner.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here