Pexels.com

Uobičajena mudrost kaže da ako jedete nešto što je loše za vaše zube, trebalo bi da ih operete odmah da biste izbegli dalje oštećenje. Međutim, stručnjaci kažu da je u nekim slučajevima suprotno: kada jedete hranu koja oštećuje zubnu gleđ, ne morate da perete zube odmah.

Derek Čung, doktor medicine, stomatolog iz Toronta i osnivač „Paste Dental“, podelio je u nedavnom TikTok video-snimak tri vrste hrane i pića za koje je potrebna pauza od 15 do 20 minuta pre pranja zuba, prenosi „Best Life“.

Doručak: U svom nedavnom TikTok postu, Čung kaže da mu se kao stomatologu postavlja jedno pitanje svakog dana. Pacijenti redovno žele da znaju da li treba da peru zube pre ili posle doručka. „To je stara debata“, kaže on – i njegov odgovor bi vas mogao iznenaditi.

– Iskreno, dobro je oprati zube pre, ali nemojte ih prati odmah posle doručka. Gleđ je tanja, usta su kiselija i bukvalno ćete četkati gleđ – upozorava on.

Umesto toga, dr Čung kaže da sačekate 15 do 20 minuta posle jela, a zatim ih operite. Dok čekate, možete popiti malo vode ili isprati usta.

Belo vino: Još jedna situacija kada ne bi trebalo odmah da operete zube je posle čaše belog vina, kaže dr Čung. Osim kiselog ukusa koji bi ostao u ustima, stomatolog upozorava da kiselost pića može oštetiti gleđ pod oštrim trljanjem četkice za zube.

– Ljudi ne veruju, ali belo vino može biti jednako loše za zube kao i crno vino – napominje on u videu, i dodaje da „ako popijete čašu belog vina, ne treba da perete zube odmah. Takođe, gleđ je mekša, pa ćete je oštetiti.

Fermentisana hrana: Ovakva hrana takođe može učiniti vaše zube podložnim karijesu, pa bi i tu trebalo da sačekate pre nego što operete zube, navodi dr Čung.

Dok je stomatolog posebno istakao ove namirnice, takođe je primetio da postoji obrazac koji će vam pomoći da odlučite da li ćete odmah oprati zube ili ne. Kad god pojedete nešto što je izuzetno kiselo, trebalo bi da sačekate pre nego što operete zube.

U zasebnom TikTok postu na tu temu, dr Čung je podelio dužu listu vremena kada ne bi trebalo odmah da operete zube zbog kiselosti. Kiselo povrće, kafa, citrusi i gazirana pića zahtevaju čekanje od 15 do 20 minuta pre pranja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here