pixabay.com
Foto: Ilustracija

Cene nafte pale su u ponedeljak 38 dolara zbog straha da će drugi talas koronavirusa u Kini, Japanu i SAD-u omesti oporavak potražnje za energentima.

Na londonskom tržištu cena barela pala je 38 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 38,35 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 66 centi nižoj ceni od 35,60 dolara.

Trgovce zabrinjava pojava novih slučajeva zaraze koronavirusom. Nakon gotovo dva meseca zatišja Peking je izvestio o 79 novih slučajeva u protekla četiri dana a ponovo je porastao i broj novozaraženih u SAD-u, uz više od 25 hiljada novih slučajeva samo u subotu, piše SEEbiz.

– Novi talas slučajeva zaraze zasigurno će podstaći bojazni da će se potražnja možda oporavljati duže nego što se u početku mislilo – procenuje Voren Paterson iz holandske banke ING.

Trgovce su zabrinuli i novi podaci iz Kine koji su pokazali skromniji rast industrijske proizvodnje u maju nego što se očekivalo, signalizirajući mukotrpni oporavak druge privrede sveta od posledica pandemije.

Raspoloženje je prigušila i najava značajnijeg pada aktivnosti njemačke privrede u drugom tromesečju.

– Čini se da je tržište u poslednje vreme bilo nagluvo – fokusiralo se samo na vesti koje su podupirale cene, poput disciplinovane OPEK-ove proizvodnje i pada proizvodnje u drugim zemljama – upozorava analitičar Commerzbanka Eugen Veinberg.

I danas su vesti o smanjenim isporukama iz vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEK) i Rusijom zakočile pad cena na naftnim tržištima.

Irak je dosada pokazivao naglašenu nevoljnost u sprovođenju sporazuma o koordiniranom smanjenju proizvodnje, a u nedelju su službenici na naftnim poljima na jugu zemlje za Rojters izjavili da je s velikim kompanijama postignut dogovor o dodatnom smanjenju proizvodnje u julu.

Saudijska Arabija smanjila je pak obim julskih isporuka za najmanje pet kupaca u Aziji, kazali su izvori.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here