EPA-EFE

Iako je situacija u zemlji stabilna, kineske vlasti strahuju od drugog talasa epidemije.

I zbog toga je Peking odlučio da uvede nove mere radi prevencije zaraze koje će “promovisati civilizovano ponašanje”, piše Gardijan.

U Kini su u poslednja 24 sata zabeležena samo tri nova slučaja zaraze, pri čemu su dva uvezena iz inostranstva, dok je jedna osoba umrla. Svi oboleli od kovida 19 u Vuhanu, odakle je pandemija krenula, otpušteni su iz bolnica, a novi slučajevi zaraze nisu zabeleženi.

Zbog stabilne epidemiološke situacije kineske vlasti su počele da ublažavaju restriktivne mere uvedene u borbi protiv koronavirusa.

Tako će se od danas u Pekingu nastava održavati za učenike završnih godina srednjih škola, kako bi se pripremili za prijemni ispit za fakultet. Drugi gradovi i provincije najavili su različite datume za otvaranje škola.

Uprkos povoljnoj situaciji u zemlji, kineske vlasti strahuju od drugog talasa epidemije, pa je zbog toga najavljeno uvođenje mera prevencije novih slučajeva zaraze.

Te mere će “promovisati civilizovano ponašanje” kao što je pokrivanje usta i nosa prilikom kijanja i kašljanja, uzdržavanje od konzumiranja hrane u javnom prevozu, nošenje zaštitne maske u slučaju bolesti.

Restorani će morati da serviraju pribor za jelo za sve mušterije, a trebalo bi i da podstaknu služenje odvojenih porcija jela, za razliku od tradicionalnog običaja deljenja obroka sa porodicom, navodi Gardijan.

Nova pravila će stupiti na snagu 1. juna.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here