EPA/Massimo Percossi
Rim

Strah od nepoznatog osnovno je osećanje koje preovladava kod 73,4 odsto Italijana koji su anketirani od kako je u februaru počela pandemija Covid-19.

Bolje biti podanik nego mrtav, veruje 57,8 odsto Italijana, pokazao je 54. Izveštaj o stanju društva u 2020. godini koji sprovodi sociološko-ekonomski institut “Cenzis”, a detalje izveštaja prenosi list “Hafington post”.

Stručnjaci koji su analizirali podatke ocenjuju da je zbog straha od zaraze 57,8 Italijana spremno da se odrekne slobode kretanja da bi izbegli druge, potencijalno zaražene osobe, a gotovo 80 odsto veruju da ne bi trebalo olabaviti anti-kovid mere.

Više od polovine anketiranih Italijana veruje da bi one koji krše anti-kovid mere trebalo zatvoriti, a jedna trećina je izjavila da takve, ukoliko se razbole, ne bi trebalo lečiti.

Međugeneracijski odnos i koronavirus je na štetu starijih, skoro polovina mladih veruje da oni treba da budu lečeni pre nego stariji. Sa ovim u vezi list podseća da su zahvaljujući 16 miliona penzionera u Italiji, deca i unučad imali pomoć koju je država odredila u vreme pandemije.

Cenzus je potvtrdio da je raskorak između bogatih i siromašnih u vreme pandemije povećan.

Oko 5 miliona osoba koji su pre zaraze imali neki posao, više ne radi, a oni koji su zadržali posao i dobre plate, pre svih administrativni službenici, u vreme zaraze su “stavili na stranu” 41 milijardu evra, to jest postali su još bogatiji.

Istraživanje je potvrdilo da se Italijani plaše, 66 odsto ispitanih, nove krize pa kupuju manje i više štede.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here