EPA/FLORIAN WIESER
Hajnc-Kristijan Štrahe

Hajnc Kristijan Štrahe, koji je do sredine maja bio lider Slobodarske partije Austrije (FPO), a koji je bio prinudjen da podnese ostavku na sve političke funkcije zbog korupcionaške afere „Ibica”, nudi stranci da se vrati na njeno čelo.

Nakon što se za vikend, neočekivano pojavio u javnosti, na demokrastracijama protiv zabrane pušenja, gde je održao i govor, štrahe je preko društvenih mreža svojoj stranci poručio: „Nudim FPO da povuče moju suspenziju, koja je bila unapred izrečena presuda, što je suprotno slobodarcima, kao i povratak na mesto lidera. Baza stranke (članovi) treba da odluče. Ajmo da održimo glasanje članova”.

Štrahe je očigledno bio ohrabren prijemom kod učesnika protesta, koji su ga pozdravili aplauzom.

Štrahe je već jednom, pre nedelju dana, stavio u izgled povratak na političku scenu.

Na pitanje jednog pratioca na Fejsbuku kada bi mogli da se upoznaju Štrahe je odgovorio „U novoj godini ću te pozvati na jednu veliku manifestaciju”.

U FPO mnogi iz vrha nisu radosni zbog Štraheovih razmišljanja o povratku.

Tako šef poslaničkog kluba FPO Herbert Kikl preti Štraheu da bečki odbor može u svakom trenutku da donese odluku o njegovom izbacivanju iz stranke.

Kikl, koji je drugi čovek u FPO, kaže da nema nikakav kontakt sa Štraheom, da je za njega „poglavlje Štrahe” zaključeno.

Inače FPO od afere „Ibica” neprestano pada u istraživanjima, I sada je jasno iza Zelenih na četvroj poziciji austrijske političke scene.

Naime, FPO u ovom trenutku mogla bi računati na samo 14 odsto glasova, a ispred nje su Zeleni koji bi mogli dobiti 16 odsto glasova.

Na drugoj poziciji je Socijaldemokratska partija (SPO) sa 20 odsto glasova, i na prvom mestu jasno Narodna partija (OVP) Sebastijana Kurca sa 38 odsto glasova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here