Bivši austrijski vicekancelar i nekadašnji lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe, tri godine posle pojavljivanja video snimaka večeri na Ibici, koji su doveli do njegovog političkog pada, ocenjuje da mu je najveća greška bila što je podneo ostavku.

Štrahe je, u intervjuu za televiziju „Puls 24“, koji je sniman u vili na Ibici, odakle potiču video snimci koji su srušili austrijsku vladu u kojoj je bila FPO, ponovio da, kao što dokazuju neuspela suđenja protiv njega, nije te kobne večeri, pre šest godina, ništa učinio što bi bilo protivzakonito.

Video snimci objavljeni su u maju pre tri godine, posle čega je Štrahe podneo ostavku na mesto vicekancelara i potom lidera FPO. Tadašnji kancelar Sebastijan Kurc odlučio je da raskine koliciju sa slobodarcima.

Radi se o klopci koju su Štraheu, i njegovoj do tada desnoj ruci Johanu Gudenusu, postavili Julijan Hesentaler i njegov tim.

Postoji video materijal od sedam sati u jednoj vili na Ibici, kada je Štrahe navodnoj nećaki jednog ruskog oligarha ponudio državne poslove za finansijsku podršku njegovoj partiji.

Inače Hesentaler se nalazi u zatvoru zbog trgovine kokainom.

Štrahe ističe da je u javnosti objavljen samo deo video snimka i da su neke njegove izjave izvađene iz konteksta, što, kaže, potvrđuju i nadležne vlasti.

– U video snimku nema niti jednog koruptivnog akta – podvukao je on.

Kritikovao je i nekadašnjg koalicionog partnera, rekavši da je Kurc očigledno primenjivao dvostruke aršine, kao i predsednik Austrije Aleksander van der Belen.

– Kada su pokrenute istrage protiv Kurca nije odmah došlo do ostavke. Ja sam, nakon Ibice, odmah izašao u javnost izvinio se i podneo ostavku. A kod Kurca su mi nedostajale reči predsednika “nismo svi takvi” – objasnio je on.

Štrahe je istakao da je video bio “politički motivisani atentat na njega“.

Najavio je da će majicu koju je nosio „kobne“ večeri dati na humanitarnu aukciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here