Strazbur vraća imovinu Karićima?

0
(Ne)sporno vlasništvo: Zgrada Aeroinžinjeringa
 

Dragomir Karić je kratko za "Vesti" rekao da je "sve predato advokatima" koji rade na tom slučaju. Međutim, bilo kakvu mogućnost da se zgrada Aeroinženjeringa nađe u rukama Karića, izričito negiraju u Ministarstvu pravde, poručujući da su to "najobičnije gluposti". Objašnjavaju da se sud ne bi uselio u tu zgradu, koju je ovo ministarstvo kupilo iz stečajnog postupka, da je ona bila sporna.

Jedan od advokata porodice Karić Vera Čabarkapa pojasnila je da imovinski spor pred Evropskim sudom u Strazburu vodi jedna inostrana advokatska kancelarija.

– U slučaju Aeroinženjeringa, čiji je BK kompanija bila pojedinačni najveći vlasnik sa 49 odsto vlasništva, stečaj je izvršen na bazi neosnovano uvećanih zarada zaposlenih – objasnila je Čabarkapa "veštački proizvedeni" stečaj.

Od imperije Karić u Srbiji nije ostalo gotovo ništa. Osim što im je oduzeta zgrada Aeroinženjeringa, u stečaj su otišli Astra banka, Astrasimit i BK televizija, likvidirana je Evropa osiguranje, a Univerzitet BK prodat. Karić, kako se priča, živi već devetu godinu u Moskvi, a njegova BK grupa uglavnom i posluje u Rusiji, Belorusiji i još nekim azijskim zemljama. On iz inostranstva i dalje vodi stranku Pokret Snaga Srbije, koja je na đurđevdanskim izborima 2012. ušla u vlast na listi Srpske napredne stranke, a Bogoljubova supruga Milanka i brat Dragomir su poslanici u Skupštini Srbije.

Sve za Bogoljuba

Bogoljubova supruga Milanka Karić je krajem septembra 2012. izazvala, po oceni nekih medija, pravi skandal na sastanku sa delegacijom Evropskog parlamenta u Beogradu. Ona je kao član delegacije srpskog parlamenta van dnevnog reda u ime porodice Karić zatražila da "prestane progon predstavnika krupnog kapitala". Kako se odmah javila za reč, prvi stav koji je inostrana delegacija čula od predstavnika Srbije praktično je bio poziv za zaštitu Bogoljuba Karića.

Glasina o vraćanju dela novobeogradskog Aeroinženjeringa Karićima usledila je posle više spekulacija o povratku "čoveka sa dva mladeža i tri padeža" kući, koje se s vremena na vreme vrte dve i po godine. Dolazak biznismena u Srbiju Karićeva supruga i brat su "očekivali" odmah posle pada demokrata i formiranja nove vlasti naprednjaka i socijalista, a ista priča se ponovo pronela u aprilu 2013, pa u junu prošle godine.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here