Youtube/Loznica Info
Državne počasti: Ivica Dačić položio venac

Osam decenija posle tragičnog događaja u jadarskom selu Cikote kod Loznice, stradali seljani dobili su spomen-obeležje koje će podsećati na jedan od najstrašnijih zločina počinjenih nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu. Ovo selo su 19. oktobra 1941. nemački vojnici spalili, a za manje od tri sata ubili oko 450 meštana među kojima su više od polovine bila deca, a njih 135 mlađe od deset godina.

Otkrivanje spomenika, osvećenje i parastos žrtvama održani su u subotu u prisustvu Ivice Dačića, predsednika Skupštine Srbije, predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Grada Loznice, Subnora Srbije i Loznice i građana. Spomenik na kome se nalaze imena stradalih zajedno sa Dačićem otkrili su Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice, i Rajko Đukanović, koji je imao sedam godina kada je preživeo masakr u Cikotama.

– Biće u pravu oni koji kažu da smo morali još pre mnogo godina da se okupljamo u Cikotama i odajemo poštu žrtvama – poručio je Dačić, i dodao da se ovim pokazuje da “vreme i godine ne mogu i ne smeju da znače i zaborav, niti razlog da se odričemo naših žrtava i istorije”.

Naprotiv, i za 100 i za 200 godina, naša sveta dužnost, kako je rekao, biće da se sećamo svakoga ko je dao svoj život i platio najskuplju cenu da živimo u miru i u slobodi.

– Za jedan narod ne postoji veća tragedija nego da prepusti zaboravu svoje žrtve i istoriju. Mi to nećemo da dozvolimo i zato smo ovde danas. Ovde smo i zato da onima koji pokušavaju da nas ubede u suprotno, jasno i glasno kažemo da znamo šta se događalo u Jadru i celoj Srbiji pre 80 godina i da ne smeju da se drznu da od dželata prave žrtve – naglasio je on.

Dačić je naveo i da Srbija danas živi u miru i da će živeti još mnogo godina, sve dok se bude sećala svojih žrtava i bude poštovala cenu koju su platili za našu slobodu.

– Ako neko zna koliko je vredno imati mir, onda je to Srbija i neka nam niko ne govori drugačije. Srbija i srpski narod su podneli najveće žrtve i u Prvom i u Drugom svetskom ratu i naša je dužnost da to pamtimo, ali i da ne damo da nas neko uči da nismo u pravu. Neka dođu u Cikote i pročitaju ova imena i neka prestanu da prekrajaju istoriju i da pljuju na milione naših predaka koji su pali za slobodu – poručio je Dačić.

Pamtimo i ne opraštamo

Pomoćnik gradonačelnika Ljubomir Đokić je podsetio da je loznički kraj “puno krvario” kroz istoriju, a da je neprijatelj ovde počinio velike zločine u oba svetska rata.

– Zlikovci su tog oktobra ovde ubijali sve što se kreće. Nisu poštedeli ni decu. Ovde smo da žrtvama odamo poštu i poručimo zlikovcima – zaboraviti nećemo, oprostiti ne smemo – kazao je on.

Cikote su jedno od sela postradalih oktobra 1941. Nemci su tada u obližnjem Dragincu i više jadarskih sela streljali nešto manje od 3.000 civila, najmlađa žrtva imala je tri dana. U znak sećanja na te žrtve svakog 14. oktobra održava se komemoracija u tom mestu.