Štrpce: Bez krova i kreveta 84 raseljene osobe

0

Kako je najavljeno, u ponedeljak će 84-oro stanara ostati i bez poslednjeg utočišta. Pre više od mesec dana, stresli su se od obaveštenje KAP-a da se odmah isele zbog prodaje tog objekta. Opština Štrpce je reagovala, ali rukovodioci Agencije koja je inače u centru skandala zbog malverzacija i hapšenja 12 osoba (zvaničnika Agencije za privatizaciju, poslanika i zvaničnike opštine Podujevo) nema razumevanje za Srbe koji ne mogu da se vrate u svoje domove. U oskudnim uslovima Juniora odrasta i šesto dece, među kojima i mališani Milana Janjića.

– U sredu smo obavešteni da će KAP upasti u ponedeljak, da nas izbaci i dovede obezbeđenje. Tražili smo pomoć od svih nadležnih. Istraumirani smo. Jedna žena je pala u nesvest kada je čula za ovo. Mi mahom nemamo gde odemo, osim u ponedeljak na ulicu – kaže Janjić za "Vesti".

Kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić kaže da je uputio pismeni zahtev KAP-u da odloži privatizaciju Juniora.

– Objekat ne može da se privatizuje dok se u njemu nalaze interno raseljena lica. Upoznao sam KPA s inicijativom o rešavanju statusa ovih lica, i da su obezbeđena i finansijska sredstva potrebna za rešavanje stambenog pitanja interno raseljenih koje žive u kolektivnim centrima na Brezovici – ističe Jevtić.

 

Još dva meseca?

Predstavnici opštine Štrpce razgovarali su juče sa predstavnicima Unmika, UNHCR-a, Kfora i EU, kao i sa lokalnim predstavicima KAP-a koji nisu želeli da popuste. Pregovorima UNHCR-a i KAP-a u Prištini navodno je otvoren prostor za razgovor da se iseljenje odloži za dva meseca pod uslovom da se nađe novac za plaćanje troškova interno raseljenih. Ali, da li je to zaista tako, videće se u ponedeljak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here