Studenti pomažu najstarijim Beograđanima

0

Na osnovu protokola će studenti Visoke zdravstvene škole strukovnih studija, Učiteljskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka i Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, u naredna tri meseca, pomagati najstarijim Beograđanima, koji žive sami, u obavljanju najvažnijih životnih poslova.

 

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas

Grad Beograd već nekoliko godina najstarijim sugrađanima koji nisu u stanju da se sami staraju o sebi pomaže realizacijom projekta "gerontodomaćica", ali njihov broj nije dovoljan za potrebe svih starih, ukazao je Đilas.

 

On je podsetio da se trenutno na listi čekanja za tu uslugu nalazi oko 700 starih, usamljenih Beograđana.

 

"Baš kao što smo sebi zacrtali cilj da ukinemo liste čekanja za vrtiće, tako želimo da ukinemo i listu čekanja za pomoć u kući za naše najstarije sugrađane. Zbog toga smo veoma zahvalni fakultetima koji su prihvatili našu inicijativu, a trudićemo se da na neki način nagradimo studente koji će obavljati taj humani posao", istakao je gradonačelnik.

 

Za odlične studente završnih godina fakulteta, kako je naveo, to će biti odlična praksa i dobra preporuka da jednoga dana nađu posao.

Gradonačelnik je izrazio uverenje da će taj sistem volontiranja zaživeti u Beogradu, kao i da će sličan način pomoći najstarijima vrlo brzo biti primenjen i u drugim gradovima Srbije.

 

Protokolom je predvođeno da najstariji Beograđani dobijaju pomoć od po dva sata dnevno, svakog dana osim subote i nedelje.

Pomoć obuhvata pripremanje obroka, održavanje odevnih predmeta, posteljine, higijene prostora, nabavku namirnica i druge poslove zavisno od potrebe korisnika, čiji će rad pratiti Služba za pomoć u kući.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here