Studenti protestuju zbog Bolonjske deklaracije

0

U Beču su planirane demonstracije poslepodne i pojedine grupe studenata nameravaju da blokiraju samit, koji treba da počne večeras u bečkom dvorcu "Hofburg". Na sastanku će, kako je najavljeno, učestvovati ministri iz 46 zemalja među kojima je i ministar obrazovanja Srbije Žarko Obradović.

 

 

Foto: arhiva
 

Preko Interneta studenti su najavili da će blokirati ulice, kojima bi trebalo da se kreću ministri, kako bi im pokazali šta znači ograničen pristup studijama. Bečka policija zatražila je pomoć svojih kolega iz drugih pokrajina.

Već sinoć je grupa od oko 100 studenata ponovo zaposela amfiteatar bečkog Univerziteta, tražeći od rektora da dozvoli održavanje "Kontra samita".

"Studenti treba da pomognu u sprovođenju i oformljivanju Bolonjskog procesa umesto da demonstriraju", poručuje ministarka nauke Beatriks Karl. Prema njenim rečima aktuelni problemi u vezi Bolonjske deklaracije su prouzrokovani prelaznom fazom.

Ona je naglasila da "Bolonja povećava mobilnost i internacionalnost studija", koja ima za cilj stvaranje zajedničkog evropskog prostora visokog obrazovanja, u kojem bi diplome bile priznate u svim zemljama.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here