pixabay.com

Da li ste hladnokrvni psihopata? Odgovor bi mogao da bude u vašim rukama.

Istraživači u Kanadi analizirali su dužinu prstiju dobrovoljaca sa klinički dijagnostikovanim psihijatrijskim problemima kako bi utvrdili da li je psihopatija „biološki ukorenjena“, piše “Njujork post”.

Tim je otkrio da je veća verovatnoća da će oni čiji su kažiprsti bili kraći od domalog prsta imati dijagnozu psihijatrijskog poremećaja.

Rezultati studije objavljeni su u februarskom izdanju časopisa “The Journal of Psichiatric Research”.

Tim je započeo istraživanje navodeći da je već poznato da su oni sa kraćim kažiprstom i dužim domalim prstom češće povezani sa osobinama „tamne trijade“ i agresivnim ponašanjem. Osobine „tamne trijade“ su „izrazito društveno nepoželjni stavovi, kao što su makijavelizam, narcizam i psihopatija“.

Utvrđeno je i da osobe koje imaju visoke rezultate na skali „tamne trijade” imaju, na primer, jaku mentalnu čvrstinu i odlične sportske rezultate, ali i netoleranciju na neizvesnost, čestu anksioznost i nedostatak empatije i manipulativnosti.

U istraživanju je učestvovalo 80 volontera – 44 sa psihijatrijskim problemima i 36 zdravih osoba bez dijagnostikovanih psihičkih stanja.

Analiza njihovih ruku je potvrdila da „u poređenju sa zdravim osobama, osobe sa klinički dijagnostikovanim psihijatrijskim problemom najverovatnije imaju kraći kažiprst i duži domali prst“.

S druge strane, jedan od autora studije Serž Brend kaže da osobe sa kraćim kažiprstima ne treba da se uznemiravaju jer se ova pojava često povezuje sa potpuno zdravim ljudima.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here