Pixabay

Novo istraživanje Američkog udruženja za srce pokazalo je da osobe koje su preživele srčani ili moždani udar nisu bile upoznate sa ključnim pokazateljem holesterola.

LDL holesterol, često nazivan “lošim holesterolom”, tiho, ali uporno, predstavlja značajnu pretnju kardiovaskularnom zdravlju.

Nedavno istraživanje iz 2023. koje su sproveli Američko udruženje za srce i Haris Pol pokazalo je da 70 odsto onih koji su preživeli srčani ili moždani udar nisu svesni pojma “loš holesterol” i njegovih implikacija.

Holesterol se u telo može uneti određenim namirnicama, naročito životinjskih izvora poput mesa i punomasnih mlečnih proizvoda. Holesterol putuje kroz krvotok, vezan za lipoproteine.

Postoje dve glavne vrste ovih lipoproteina: lipoproteini visoke gustine (HDL) – poznat i kao “dobar” holesterol, i lipoproteini niske gustine (LDL) ili „loš“ holesterol. Zajedno sa trigliceridima, oni čine ukupan nivo holesterola.

– S obzirom da loš holesterol obično nema simptome, mnogi pacijenti nisu ni svesni da su u opasnosti – upozorio je Džozef C. Vu, predsednik Američkog udruženja za srce.

Povišeni LDL holesterol može dovesti do stvaranja masnih naslaga ili plakova u arterijama, čime se povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Ovo novo istraživanje pokazalo je da je 75 odsto osoba koje su preživele srčani ili moždani udar izjavilo da imaju visok holesterol, ali samo je 49 odsto prepoznalo potrebu za njegovim snižavanjem.

Da biste smanjili holesterol, praktikujte ishranu koja je bogata voćem, povrćem, žitaricama od celovitog zrna, ribom i orašastim plodovima, minimalizujte crveno meso i punomasne mlečne proizvode.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here