Kada nemamo vremena, često hranu zagrevamo, ili pravimo jelo. Međutim, postoje namirnice koje ne bi trebalo da stavljumo u mikrotalasnu rernu.

Jaja i voće

Ukoliko ste probali da kuvate jaja u mikrotalasnoj, znate da je krajnji rezultat katastrofalan.

Naime, tokom kuvanja dolazi do stvaranja vlage unutar ljuske, povećava se volumen namirnice i dolazi do pucanja. Isti problem se dešava i ako u mikrotalasnu stavite neoljušćenu voćku, pa ukoliko ne želite da posle ovih namirnica ribate aparat, bolje ih nemojte ni stavljati unutra. Dakle, jaje zaobiđite, a voće pre kuvanja obavezno očistite i iseckajte.

Papirne kese

Priprema kokica u mikrotalasnoj je brza i praktična, ali papirna kesa, odnosno pakovanje nije ni nalik običnoj papirnoj kesi. Naime, obične papirne kese poput onih u kojima se pakuju pekarski proizvodi ili namirnice napravljeni su od papira koji je tretiran hemikalijama i lepkom.

Tokom zagrevanja dolazi do toksičnih isparavanja, a i prilikom dužeg zagrevanja papir može da se zapali.

Ulje

Podgrevanje čistog ulja može biti vrlo opasno. Naime, mikrotalasna funkcioniše po principu slanja elektromagnetskih talasa kroz čestice vode, koje tada počinju da vibriraju i zagrevaju se.

Ulje ne sadrži vodu, te nije moguće da se zagreje u mikrotalasnoj koja se pritom može i pokvariti. S druge strane, puter sadrži određenu količinu vode pa se on vrlo lako topi.

Metal

Bilo da se radi o kašičici, viljušci, nožu, tanjirima i šoljicama sa srebrnim ukrasima ili pak aluminijumskoj foliji, pravilo je isto -ne stavljajte ih u mikrotalasnu.

Metal tokom podgrevanja ili kuvanja u mikrotalasnoj varniči. To može zapaliti hranu i ambalažu, kao i pokvariti mikrotalasnu peć.

Prazna mikrotalasna

Ako želite da vam mikrotalasna što duže traje, nemojte da je uključite ako je prazna. Iako zvuči banalno, samo jedno pritiskanje dugmeta može pokvariti peć.

Naime, mikrotalasna funkcioniše po principu slanja elektromagnetskih talasa kroz čestice vode, koje zatim počinju da vibriraju i tako zagrevaju hranu. Ako je mikrotalasna prazna, ništa ne može apsorbovati talase zbog čega mikrotalasna može da pregori.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime