Stvari na koje treba obratiti pažnju pri izboru felni

0

ca.autoblog.com
Felne su važan faktor bezbednosti na putu
 

Naravno, kod odabira felni postoje još neki kriterijumi, kao što je, recimo, stil vožnje koji vozač upražnjava. U zavisnosti od toga da li volite više sportsku ili klasičnu vožnju, tako bi trebalo i birati felne. Kod vozača sa sklonostima ka sportskoj vožnji širina i kvalitet felni je od presudnog značaja.

Veliki broj vozača koristi aluminijumske felne, koje neuporedino bolje izgledaju od čeličnih. Preporuka je takve felne kupovati u ovlaščenim prodavnicama i servisima. Dodatni savet može biti da treba kupovati samo felne proverenih proizvođača, jer često jeftinije felne nisu dovoljno pouzdane. Tačnije, događalo se da pri velikim brzinama ili tokom udara u rupu na putu one puknu, što može dovesti do ozbljnih posledica.

Razlog za to je „prljavi“ aluminijum, koji u svojoj strukturi nema dovoljno kompaktnu masu, tačnije tokom njegovog livenja u felnu došlo je do pojave rupica koje prve reaguju na pomenute probleme koji nastaju tokom vožnje. Postoje takođe i felne sa posebnim zaštitnim slojem, koji doprinosi da one duže ostanu u punom sjaju.

Bez obzira da li koristite čelične ili aluminijumske, preporuka je da imate dva seta felni (isto kao i pneumatika) u zavisnosti od godišnjeg doba, odnosno letnje i zimske. Na taj način čuvate i pneumatike, koji se mogu tokom montaže i demontaže deformisati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here