MN press
Tijana Bošković

Tijana Bošković je sinonim za uspehe! Jedna od najboljih odbojkašica sveta neumorno ređa trofeje na velikoj sceni, a pre nekoliko dana je u Kini osvojila je titulu klupskog šampiona sveta, pa je objednila pehar najbolje na planeti i u klupskoj i u reprezentativnoj konkurenciji. U velikom finalu u kojem su se sastali turski klubovi, njen Ezačibaši je slavio protivVakifbanke sa 3:2, a MVP titula pripala je upravo Tijani. Naša korektorka je bila najefikasnija sa 27 poena i najzaslužnija je za treće slavlje Ezačibašija na Svetskom klupskom prvenstvu, prvom od 2016. Iako je bila najbolja, popularna Tića je svesna da je odbojka timski sport, pa je lepim gestom po osvajanju titule oduševila sve. Naime, Srpkinja nije želela sama da podigne pehar, već je insistirala da podeli sa saigračicama ovaj istorijski momenat. Bilo je evidentno da je u pitanju spontan čin, koji je naišao na oduševljenje svih u pobedničkom taboru. Za one koji popularnu Tiću bolje znaju, to nije iznenađenje, pošto je poznata kao sjajan čovek i saigrač.

Boškovićeva je rođena je 8. marta 1997. u Trebinju pošto Bileća nema porodilište, a njen početak vezan je za mlađe kategorije Hercegovca. Iz Bileće je 2011. prešla je u Partizan, sa kojim je osvojila prve pehare u klupskoj konkurenciji. Debitovala je u seniorskom nacionalnom timu na SP 2014, a već u svom prvom meču protiv Turske bila je najbolji poenter. Imala je tada samo 17 godina. Zvezda je rođena. U Riju 2016. Tijana je srebrna na OI, a taj uspeh je ponovljen u Japanu 2021. U narednih šest godina srpska reprezentacija osvaja četiri zlata na velikim takmičenjima. Srpkinje su dvostruke svetske prvakinje 2018. i 2022. i evropske šampionke 2017. i 2019. Iz ovog bilansa medalja nije teško zaključiti šta Tijani nedostaje u reprezentativnoj karijeri, a to je olimpijsko zlato. Naše sjajne odbojkašice ne propuštaju priliku da naglase koliko žele najsjajnije odličje na Igrama, a Pariz dogodine biće idealna pozornica za odlazak u sportsku besmrtnost.

Tijana potiče iz sportske porodice Bošković. Starija sestra Dajana je, takođe, odbojkašica i reprezentativka BiH, dok se brat Vuk otisnuo u košarkaške vode i igra za banjalučki Borac. Otac Ljupko se bavio fudbalom, a samo majka Vesna nije bila sportistkinja. Tića je počela sa karateom, međutim brzo je izrasla i prebacila se na sport u kojem je postala najdominantnija na planeti. Polovina devojčica koje se bave sportom u Srbiji treniraju upravo odbojku, a zahvaljujući sjajnoj Tijani i njenim saigračicama, možda, taj procenat u budućnosti postane još veći. Jer, naše devojke sa Tijanom na čelu ne misle da stanu!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here