Sudija dobio 27.000 nerešenih predmeta

0

Nova mreža sudova, uspostavljena 1. januara ove godine, od koje se očekivalo da obezbedi brži put do pravde, stvorila je neverovatan rekord, kako navodi B92. Jednostavnom računicom, dolazi se do podatka da bi ovaj sudija, kada bi cele godine radio bez dana pauze, svakodnevno trebalo da obezbedi izvršenje čak 74 presude, pišu ”Večernje novosti”. Norma za njegove kolege, inače, iznosi oko 30 izvršenja mesečno.

 

Foto: arhiva
 

 

Dragiša Miljković je ranije bio sudija Opštinskog suda u Kruševcu. Nova mreža ga je sada učinila putujućim sudijom, pa je samo dva dana u Kruševcu, a tokom ostalih dana obavlja poslove sudije u sudskim jedinicama u Aleksandrovcu i Varvarinu.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen kaže da je nemoguće da jedan sudija ima 27.000 predmeta.

"U celom Beogradu, sa svim nadležnostima, ukupno ima 380.000 predmeta", objašnjava Homen.

 

"Podaci govore i da sudije u svim višim sudovima imaju između 60 i 250 predmeta. Jedan od najvećih uspeha reforme pravosuđa jeste to što su svi predmeti popisani u kompjuterskom programu, što omogućava Vrhovnom kasacionom sudu i Visokom savetu sudstva da ih prate svakoga dana. Znači, mogu da prate da li se predmeti rešavaju", kaže Homen.

 

"Na osnovu Poslovnika, a bez dozvole predsednika, nisam u mogućnosti da dajem izjave za medije", saopštio je sudija.

 

Na to da su, posle uspostavljanja nove mreže sudova, sudije neravnomerno opterećene predmetima, ukazala predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

 

Ona je iznela podatak, kako prenosi B92, da svaki sudija drugostepenog građanskog odeljenja u Apelacionom sudu u Beogradu ima 270 predmeta, u Novom Sadu 375, Kragujevcu 105, a u Nišu 154.

 

"Osim toga, istražni sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu ima više od hiljadu predmeta, a u parničnom odeljenju je pre dva dana ponovo počela preraspodela, da bi sve sudije imale isti broj predmeta u radu“, rekla je Boljevićeva.

 

Dogodilo se i to, prema pisanju beogradskih medija, da je sudijama oduzimano po stotinu predmeta, da bi im potom bilo vraćeno po osamdeset sasvim novih, tuđih. Tako se početak suđenja, prema njenim rečima, ponovo odlaže za tri-četiri meseca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here