Sudije protiv bivše ministarke i kolega

0

Snežana Malović

Protiv bivše ministarske pravde Srbije Snežane Malović i nekadašnje predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović, kao i ostalih članova prvog saziva Visokog saveta sudstva podnete su krivične prijave zbog zloupotrebe položaja prilikom reizbora sudija.
Prijave su podneli predsednik Vrhovnog kasacionog suda i Vrhovnog saveta sudstva Dragomir Milojević, njegov zamenik Janko Lazarević, sudije Zoran Tatalović i Dragoljub Đorđević, predsednici apelacionih sudova u Novom Sadu i Nišu Novica Peković i Dragan Jocić.
Ove sudije nisu prošle reizbor prilikom neuspele reforme pravosuđa 2009. Kako objašnjavaju, tom prilikom su povređena prava 837 sudija, jer su razrešeni funkcija a da im nisu navedeni razlozi, dok je država oštećena za 1,5 milijardi dinara, koje će morati da isplati razrešenim sudijama nakon što su vraćeni na posao.

Homen: To je besmisleno
Slobodan Homen, desna ruka Snežane Malović u vreme dok je bila ministar, uveren je da je krivična prijava besmislena.
– Po zakonu, članovi Visokog saveta sudstva ne mogu biti pozvani na odgovornost zbog odluke koje su donosili. To vam je isto kao kada bi Vlada Srbije donela neku odluku, a posle toga neko podneo krivičnu prijavu protiv nje. Ovo je jedna politička poruka neizabranih sudija, koji pokušavaju da se osvete bivšoj vlasti ne birajući način.

 

Bivša ministarka pravde Snežana Malović odgovara da su podnosioci prijave sudije koje su oslobađale silovatelje i ubice.
– Sa takvim osobama ne želim da polemišem. Oni pokušavaju da zamene tezu i prikriju propuste koje su pravili. Zbog njihovih propusta VSS ih je označio kao nestručne i nedostojne sudijske funkcije. Svi njihovi propusti su detaljno obrazloženi odlukama Visokog saveta sudstva i sve što imam da kažem već se nalazi u tim odlukama – reagovala je Malovićeva.
Postavlja se pitanje zašto se prijave podnose tek sada pune četiri godine od reizbora sudija? Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević kaže da je i ranije bilo podneto više prijava, ali da ih je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević odbacivao.
– Problem je što su 90 odsto odluka prvog sastava potvrdili izborni članovi iz reda sudija i advokata koji su i sada članovi VSS. To su povezane odgovornosti – dodaje je Boljevićeva.
Sada je ponovo na potezu Tužilaštvo koje treba da proceni da li ima elemenata za podizanje optužnice.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here