EPa-EFE
Jermenski vojnici

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da su od jutros obnovljeni „raketno-artiljerijski napadi“ sa suprotne strane na liniji kontakta dveju snaga u Karabahu, dok azerbejdžanska strana tvrdi da su jermenske snage granatirale četiri okruga u Azerbejdžanu.

„Noćas je na kontakt liniji Arcah-Azerbejdžan situacija bila relativno stabilna napeta. Ujutro je neprijatelj nastavio sa dejstvima, praćenim aktivnom raketnom i artiljerijskom paljbom u južnom, severnom, severoistočnom i istočnom pravcu kontakt linije. Neprijatelj je posebno aktivan u severoistočnom delu“, napisala je portparolka Ministarstva Šušan Stepanjan na Fejsbuku, pozivajući se na podatke Armije odbrane Karabaha.

Prema njenim rečima, Armija odbrane preduzima srazmerne mere za suzbijanje neprijateljske vatre i narušavanje njegovih planova i kontroliše operativno-taktičku situaciju na prvoj liniji fronta.

Sa druge strane, Azerbejdžan je saopštio da je Jermenija granatirala četiri područja u blizini Nagorno-Karabaha.

„Jermenske oružane snage, grubo kršeći režim humanitarnog primirja, granatiraju teritorije Geranbojskog, Terterskog i Agdamskog rejona“, navodi se u saopštenju pres službe Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

Ministarstvo je dodatno saopštilo i da jermenske snage granatiraju Agdžabedinski rejon.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U Moskvi su 9. oktobra, na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina, održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, koji su trajali više od deset sati. Tokom pregovora Jerevan i Baku su dogovorili da se uvede prekid vatre od podneva 10. oktobra, izvrši razmena ratnih zarobljenika, razmena tela poginulih i dodatno dogovore konkretne mere primirja. Međutim, već u subotu strane su počele da se međusobno optužuju za narušavanje primirja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here