EPA/Valdrin Xhemaj
Srpski policajac u Bujanovcu

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa rekao je da sukobi Kosova i Albanije najviše štete “Albancima Preševske doline”.

On je rekao da tačke neslaganja između Kosova i Albanije, poput inicijative “Otvoreni Balkan” stvaraju neizvesnost.

– Albanci u Preševskoj dolini su najviše pogođeni svakim sukobom između Tirane i Prištine – rekao je on.

Mustafa je dodao da ne odustaju od sna o ujedinjenju teritorija na kojima žive Albanci.

– Naš stav je da poštujemo narodnu presudu Albancima iz doline. Neka ovo pitanje razmotre političari. Pronađite rešenje koje odgovara političkim aspiracijama. Ne odustajemo od toga, to je san mojih predaka i moji potomci će imati za cilj da ga ostvare – poručio je Mustafa.

On je pozvao na široki konsenzus i strateški pristup između albanskih aktera na Kosovu i u Albaniji, jer to, prema njegovim rečima, direktno utiče na Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

Prema njegovom mišljenju, konačni dogovor između Kosova i Srbije neće biti moguć bez rešavanja pitanja Albanaca u “Preševskoj dolini”.

– Ideja je da ako Kosovo nudi ista prava Srbima kao što su ponudili Albancima u Srbiji, onda to znači smanjenje prava Srba na Kosovu. Samo je Srbija zakonom zabranila upotrebu albanske nacionalne zastave. Ona želi da srpska zastava bude svuda, ali ne želi albansku u Srbiji. Ksenofobija prema Albancima je u porastu. Kada imate takvu situaciju, moramo tražiti da ono što je zakonski dato srpskoj zajednici na Kosovu, bude odobreno i albanskoj zajednici u Srbiji – rekao je Mustafa.

On tvrdi da su Albanci koji žive u ovom delu Srbije “sistematski diskriminisani i sada pokušavaju da unaprede svoj politički i pravni status”.

1 COMMENT

  1. Pa vidite gospodine Mustafa, Srbi iz Bujanovca i Medvedje nece da se pripajaju ni Kosovu niti Albaniji! Sta cemo sada? Da li ti razumes da tamo ima i Srba? Da li te interesuje sta oni hoce? Koliko Albanaca imas u opstini Medvedja 5-10%. A ti bi zbog 5% Albanaca naterao i onih 95% Srba da zive u Albaniji. Nece da moze! Dozovi se pameti! U presevu imas 6000 stanovnika, i ti bi da se drzavna granica menja zbog tako malog broja stanovnika. Mislim da nisi realan uopste!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here