K. Marković
UZORNI DOMAĆINI: Ansambl "Šumadija" iz Kizboroa

O godišnjem koncertu Folklornog ansambla “Šumadija” iz crkve Sveti arhiđakon iz Kizboroa dugo će se pričati. Više od stotinu mladih iz više delova Australije, koji su učestvovali u celovečernjom programu, pokazali su starijima pravi primer bratske saradnje i negovanja srpskih običaja, kulture, jezika i pesme.

Izuzetno posećenim koncertom folklorne grupe “Šumadija” obeležena je još jedna uspešna godina rada ansambla koji broji čak 180 članova. Svečanost u Kizborou ulepšali su gosti iz folklornih grupa “Oplenac” iz Adelajda, “Morava” iz Brizbejna, Akademije Krug iz Srpske Narodne Odbrane u Sidneju, te lokalnih folklornih grupa “Morava” iz Sent Albansa, “Avala” iz Grinzboroa, te “Morava” iz Bransvika.

Veče za uživanje

Nedelju dana pred koncert “Šumadije” sve ulaznice su bile prodate, pa se unapred očekivalo da će publika do poslednjeg mesta ispuniti crkvenu salu. Svi koji su došli na folklorno veče nisu pogrešili jer su imali priliki da uživaju u predivnim koregrafijama mladih svih uzrasta, da vide srpsku mladost u predivnim nošnjama i podsete se igara i običaja koje su poneli u svojim srcima iz starog kraja.

Ženska etno pevačka grupa “Morave” iz Briznejna prikazala je kako mladi ovde čuvaju srpske izvorne pesme. Ovacijama su bili nagrađivani mladi iz Adelajda koji su svojim umećem na još jedan veći nivo podigli folklor u Australiji, mališani iz Sidneja su razgalili srca prisutnih pesmama i igrama, nisu zakazali ni igrači iz Melburna, a posebno kad je publika ustala sa svojih mesta da ovacijama nagradi domaćine nakon igara iz Vojvodine.
Folkorna grupa “Morava” iz Brizbejna je prvi put gostovala u sali crkve Sveti arhiđakon Stefan u Kizborou, čime je postavljen novi temelj daljoj saradnji sa folklorašima iz Melburna.

Igre iz cele Srbije

Višesatni program započeo je nastupom etno ansambla “Morave” koji su izveli narodnu pesmu “Zajko Kokorajko”, nakon njih ovacijama je ispraćen nastup prvog ansambla “Šumadije” koji je izveo tradiconalne igre iz Šumadije. Devojčica Jana Zečević pesmom o Kosovu najavila nastup svojih vršnjaka iz nedavno osnovane Akademije krug koja deluje pri SNO u Sidneju.

“Oplenac” iz Adelajda predstavio se igrama iz okoline Beograda, a ništa manjim aplauzima nagrađeni su i mladi iz “Morave” iz Brizbejna koji su prikazali igre iz Bosilgradskog krajišta. Lokalna grupa “Morava” iz Bransvika razgalila je pubiku temperamentnim igrama iz okoline Leskovca.

“Morava” iz Sent Albansa predstavila se igrama iz Dimitrovgrada, a igrači “Avale” iz Grinzboroa prikazali su lepe igre iz Ponišavlja. Tokom programa publika je mogla da vidi i igre i običaje iz okoline Sarajeva, vlaške igre, igre iz Vojvodine i više igara iz južne Srbije.
– Svake godine se trudimo da naše godišnje koncerte održimo na drugačiji, a prevashodno zanimljiv način za naše posetioce.

Ranije smo pozivali ruske, grčke i naravno folklorne grupe iz naše zajednice u Melburnu. Ove godine želeli smo da povećamo obim i strukturu našeg koncerta pozivom da nam u goste dođu naši zemljaci iz Brizbejna, Adelajda i Sidneja. Tako smo obnovili neka stara druženja, koja smo malo zapustili, ali i uspostavili nova sa folklornom grupom “Morava” iz Brizbejna – kaže Željka Milutinović-Stanković, umetnička direktorka folklorne grupe “Šumadija”.

Uskoro u otadžbini

Folkloraši iz Kizboroa su inače redovni gosti ne samo na festivalima koji se širom Australije ogranizuju u srpskoj zajednici već redovno nastupaju i na humanitarim akcijama i multikulturalnim festivalima.

Organizacija koncerta iziskivala je veliki trud i angažovanje velikog broja članova crkvene opštine i roditelja iz folklorne grupe. Crkva iz Kizboroa se još jednom pokazala kao pravi domaćin jer je bratski dočekala goste iz Adelajda i Brizbejna.

– Gde god je i naša folklorna grupa putovala uvek smo srdačno i bratski bili dočekani. Mi Srbi smo pravi domaćinski narod, pa smo svoju braću i sestre dočekali sa osmehom, domaćinski, lepim običajima i naravno obrocima. Od svega toga je značajnije što smo pokazali kako treba da sarađujemo u ovoj zemlji, da budemo zajedno i složni – veli Željka.
Nakon uspešnog koncerta u Kizborou već razmišljaju o planovima da naredne godine posete otadžbinu kako bi mladi videli zavičaj njihovih roditelja i tamo pokazali kako se u Melburnu neguju srpski običaji i kultura.

Željka Milutinović-Stanković (u sredini)

– “Šumadija” nije putovala u Srbiju poslednjih osam godina, organizacija puta je veliki projekat, pa već pregovaramo sa našim prijateljem koreografom Igorom Gudićem iz KUD “Riznice” iz Kraljeva oko ogranizacije naše turneje. Pripreme su u toku, a verujemo da ćemo putovati dogodine. U našem prvom ansamblu deca već igraju folklor 15 godina i sigurno je da imaju šta da ponosno prikažu u otadžbini – rekla nam je Željka.

“Oplenac” iz Adelajda

Seme prijateljstva “Šumadiije” iz Kizboroa sa folklorašima iz “Oplenca” iz Adelajada je davno posejano, a ovaj koncert je njihove duboke korene dodatno učvrstio. Mladi iz Adelajda i Melburna nastavili su druženje i u nedelju kad su bili gosti na specijalnoj probi srpskog folklora u “Benđo Akademiji” u Jaravilu.

Zajedništvo

– Nije bitno samo putovanje naše dece po gradovima već mogućnost da se međusobno druže, da sklapaju prijateljstva, da pokažu gde igraju, da razmenjuju svoja iskustva i nastave druženje i nakon što jednog dana prestanu da aktivno igraju folklor – ističe Željka Milutinović-Stanković.

Važna karika srpskog opstanka

GANULA SVE PRISUTNE: Jana Zečević

– Folklor je izuzetno bitna karika važna za opstanak srpskog nacionalnog identiteta kod mladih u Australiji. Zahvaljujući folkloru naša deca su i dalje aktivna u svojoj zajednici, roditelji te dece i dalje su povezani u zajedništvu i slozi. Bez folklora ne bi imali ovako organizovanu zajednicu u Australiji i stvarno ne vidim kako bi naša omladina bila uz zajednicu da nemamo folklor. Zato svi treba da pomažemo rad svih folklornih grupa i da međusobno sarađuemo – poručuje Željka iz folklorne grupe “Šumadija”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here