Sumnjivi pacijent u Hamburgu

0

Izolacija: Kontrola štiti od epidemije (Foto: Arhiva)
 

Da li je u pitanju inficirani lekar, poput onog koji je krajem jula trebalo da bude dopremljen na kliniku u Hamburgu, ali je pre toga preminuo?

Sada se navodno radi o ženi, a Nemačka bi bila druga evropska zemlja koja je prihvatila osobu zaraženu smrtonosnim virusom koji upravo hara po Africi.

Zabrinutost žitelja Nemačke je ogromna. Razumljivo, jer se upravo saznalo za slučaj u Hamburgu sa pacijentom poreklom iz Sijera Leone, za koga se sumnjalo da je zaražen virusom ebole. Muškarac je pre dve sedmice preko Pariza stigao u Hamburg, a prošle subote je imao groznicu i druge simptome zbog kojih je dovezen u kliniku u Ependorfu. Ebola nije potvrđena, a Afrikanac je prošle nedelje napustio kliniku u kojoj je prethodno veče proveo u izolaciji.

Pri kontrolisanom bolničkom transportu važe najviše mere bezbednosti.

Prilikom prebacivanja američkog lekara Kenta Brantlija, koji se zarazio u Liberiji i dopremljen je u SAD, eksperti su napravili specijalni šator u privatnom avionu. Sam lekar je nosio zaštitno odelo koje onemogućava telesni kontakt sa drugim osobama.
 

Obeleženi putnici

Nemačka je dobro opremljena i za ovakve slučajeve, a na četiri aerodroma (Frankfurt, Hamburg, Minhen i Diseldorf) postoje karantini ukoliko nekim redovnim letom stigne pacijent sa simptomima smrtonosne ebole. U Frankfurtu nameravaju da putnike obeleže bojama kao na semaforu. Ukoliko neki putnik pokaže rizične simptome, pilot odmah javlja aerodromu. U tom slučaju se avion locira daleko od piste. Oboleli se obeležava crvenom bojom i specijalnim vozilom se odvozi u kliniku. Putnici koji su bili u njegovoj blizini dobijaju žutu tačku i otpremaju se u karantin na aerodromskoj klinici, a ostali putnici se označavaju zelenom bojom i oni smeju da idu svojim kućama.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here