Pixabay.com

U današnjem svetu koji se brzo razvija, stres je postao uobičajen deo naših života, a prema rečima nutricionista, pojedini suplementi mogu da imaju važnu ulogu u upravljanju stresom.

Bilo da se radi o poslu, odnosima, toksinima u našoj okolini ili zdravstvenim problemima, stres može da ima ozbiljan uticaj na naše mentalno i fizičko blagostanje.

 

Nutricionista Klarisa Beri kaže za Express.co.uk da je „najbolji način da se smanji stres uklanjanje stresora, na primer poboljšanjem upravljanja vremenom, distanciranjem od štetnih odnosa ili rešavanjem problema sa varenjem“. Međutim, nisu svi stresori unutar naše kontrole, a ponekad i mala pomoć sa strane, poput suplemenata, može da bude značajna.

Beri smatra da „kada birate suplement, izaberite visokokvalitetne proizvode renomiranog proizvođača, kako biste obezbedili optimalan kvalitet i bezbednos“.

„Iako suplementi mogu da budu primenljivi na mnoge, svako od nas je drugačiji i neki suplementi su kontraindikovani sa određenim zdravstvenim stanjima ili lekovima“, kaže nutricionista.

Ona predlaže da se uvek konsultujte sa zdravstvenim radnikom pre nego što počnete da uzimate neki suplement.

Suplementi koje je Beri predložila su sledeći:

Magnezijum

Magnezijum je esencijalni mineral uključen u preko 300 telesnih procesa.

„Često se naziva mineralom za smirenje zbog njegove sposobnosti da smanji stres i anksioznost umirujući nervni sistem i podstičući opuštanje. Magnezijum takođe ima ključnu ulogu u proizvodnji energije, zdravlju kostiju i funkciji mišića i nerava“, objašnjava Beri.

Ona dodaje da se ovaj mineral može dobiti ishranom, na primer iz tamnozelenog povrća, avokada, crne čokolade, određenog voća, orašastih plodova i semenki, ali da ga mnogi ljudi i dalje ne dobijaju  u dovoljnoj količini iz ishrane, što čini suplementaciju pametnom opcijom.

Studije su pokazale da suplementi magnezijuma mogu značajno da poboljšaju kvalitet sna i smanje simptome anksioznosti i depresije.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su esencijalne masti važne za funkciju mozga, kardiovaskularno zdravlje i opšte blagostanje, kaže Beri.

Poznati su po svojoj posobnosti da smanje upale i poboljšaju kognitivnu funkciju, a pokazalo se i da smanjuju simptome depresije i anksioznosti. Oni se prvenstveno nalaze u masnoj ribi, mesu, jajima, orašastim plodovima i semenkama, ali mnoge dijete imaju manjak omega-3 masnih kiselina, posebno najkorisnijih oblika EPA i DHA koji se isključivo nalaze u hrani životinjskog porekla.

Ona smatra da je ovaj nedostatak dodatno otežan prekomernom potrošnjom inflamatornih omega-6 masnih kiselina iz žitarica i biljnih ulja, što narušava delikatnu ravnotežu omega-6 i omega-3 masnih kiselina u korist upale i lošeg zdravlja.

„Kada birate dodatak omega-3, potražite onaj koji ima visok sadržaj EPA i DHA i testiran je na zagađivače kao što je živa“, dodaje Beri.

Probiotici

Kada se razmatra nivo stresa i mentalno zdravlje, varenje ne sme da se zanemari, naglađava nutricionista.

„Creva sadrže trilione bakterija, poznatih kao crevni mikrobiom, koje imaju važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja varenjem hrane, proizvodnjom vitamina, podržavanjem imunološkog sistema, doprinoseći funkciji mozga putem osovine creva – mozak“, objašnjava ona.

Beri dalje navodi da ovaj „dvosmerni sistem komunikacije između creva i mozga znači da neravnoteža u crevnom mikrobiomu može da doprinese stresu i anksioznosti, dok hronični stres može negativno da utiče na zdravlje creva.

„Probiotici, koji su suplementi i koji sadrže specifične sojeve živih bakterija i kvasca, mogu da pomognu da se uspostavi ravnoteža bakterija u crevima. To može da poboljša raspoloženje i smanji simptome anksioznosti i depresije, dok istovremeno poboljšava imunološku funkciju, smanjuje upalu i promoviše zdravo varenje“, smatra nutricionista.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here