EPA
epa08339062 Health workers put on protective gear at the new Covid Campus Center, a facility of the hospital complex of the Universus Campus Bio-Medical Polyclinic in Rome, Italy, 02 April 2020. The area that houses the Covid Center Campus, where patients infected with the novel SARS-CoV-2 coronavirus that causes the COVID-19 disease are treated, is a structure separate from the rest of the Campus Bio-Medico University Hospital which continues to function safely. EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Čak 4.000 zdravstvenih radnika u Kvinslendu je suspendovano, pošto se ni do 1. novembra nisu vakcinisali protiv kovida.

Vlada ove australijske države je još ranije postavila prošli ponedeljak kao rok za primanje obe doze vakcine za zaposlene u zdravstvenom sektoru. Svi nevakcinisani medicinari će do daljeg biti udaljeni s posla, ali će i dalje primati punu platu, dok se njihov status zakonski ne bude rešio.

Slična sudbina uskoro čeka još oko 3.000 radnika, koji poslodavcima do danas nisu dostavili potvrde o imunizaciji. Međutim, ministarka zdravlja Kvinslenda Ivet D’At kaže da nije zabrinuta zbog ovog značajnog smanjenja radne snage u sektoru i najavljuje da će biti preduzete mere za popunjavanje radnih mesta gde god to bude potrebno.

Ona je istakla da je 92 odsto zdravstvenih radnika u Kvinslendu primilo obe doze vakcine protiv kovida.
Ministarka D’At kaže i da je neophodno da svi medicinari kao radnici na prvoj liniji borbe protiv kovida budu imunizovani.

– Od presudnog značaja je da sačuvamo bezbednost cele države, vodeći računa o svim pacijentima i posetiocima zdravstvenih ustanova. Naročito u predstojećem periodu kada planiramo otvaranje granica, što će neminovno dovesti do porasta broja zaraženih u državi – obrazložila je ministarka zdravlja, uveravajući da će stopa vakcinisanih medicinara nastaviti da raste u narednim danima.

Vlada očekuje da će biti problema s deficitom radne snage, ali D’At kaže da je I to bolje nego da svih 108.000 zdravstvenih radnika budu izloženi rizilku zbog onih koji neće da se vakcinišu.

Nevakcinisani radnici koji u skorije vreme ne budu dostavili validan razlog zbog kojeg ne mogu da se vakcinišu, suočiće se sa otkazima, upozoravaju iz ministarstva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here