Šutanovac: Vojska ide u pogrešnom smeru

0

Fonet/DS
Vojska neće moći da ispuni sve potrebe: Dragan Šutanovac
 

"Nažalost, izgleda da je Vojska Srbije već neko vreme na šinama na kojima se ide brzo, ali u pogrešnom smeru", rekao je Šutanovac, koji je i poslanik opozicione Demokratske stranke.

Za funkcionisanje Ministarstva odbrane u budžetu Srbije za 2015. godinu određeno je oko 56 milijardi dinara, odnosno oko 560 miliona američkih dolara, što je najmanja izdvojena suma za funkcionisanje oružanih snaga još od početka Svetske ekonomske krize 2008. godine.

To je u apsolutnom iznosu za oko pet milijardi dinara manje u odnosu na 2014. godinu, ali je zbog promene kursa u tih 12 meseci to za oko 165 miliona dolara manje.

Šutanovac je rekao da sa tim iznosom "nema dileme" da Ministarstvo odbrane neće moći da ispuni ono što je dugoročno zacrtano u Strategijskom pregledu odbrane.

"Sve investicije, remonti i modernizacije naoružanja su u zaostatku, a od pompeznih najava tadašnjeg ministra odbrane, a sadašnjeg premijera Aleksandra Vučića da će se kupovati Migovi 29M2 i PVO sistemi nema ništa. Kasni se čak i sa projektom modernizacije i digitalizacije aviona G-4 koji je veoma važan i koji bi, uz remont, mogao da bude perspektivan za duži period", rekao je Šutanovac.

Bivši vojni ministar je rekao da su zaustavljeni i neki civilni projekti, poput konverzije vojnog aerodroma Lađevci kod Kraljeva i da je, bez obrazloženja, odbijena i donacija od deset miliona evra koju je za te potrebe ponudila Turska.

"Taj aerodrom je do sada već mogao da počne da zarađuje. Ali ne možemo govoriti da je samo Vojska Srbije žrtva loše Vlade. Da podsetim, kada sam ja bio ministar, policija je štrajkovala i nosili su transparente na kojima je pisalo 'hoćemo uslove kao u vojsci'", rekao je Šutanovac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here