Postoji nekoliko faktora koji mogu dovesti do toga da ovo obično vlažno područje postane suvo. Starenje dovodi do smanjene proizvodnje hormona i najčešći je razlog zbog kojeg vaginalni zidovi postaju tanji i zbog čega nivo vlažnosti opada.

Unutrašnjost vagine obložena je zidom sluzokože prekrivenim vlagom. To je ključno za smanjenje trenja tokom polnog odnosa i pružanje alkalnog okruženja za preživljavanje spermatozoida. Ovo alkalno okruženje je osetljivo i sve što naruši pH ravnotežu može dovesti do povećanog rizika od infekcije, ali i suvoće vagine.

Međutim postoje i drugi faktori, osim starenja i menopauze, koji mogu da dovedu do suvoće vagine.

Iako je ovo često neugodna tema, vaginalna suvoća je uobičajeno stanje  može i treba da se reši.

– Otkrili smo da mnoge žene to vide kao sastavni deo starenja i na neki način se nose s tim, ali polovina žena ne dobija ove simptome kako stari. Dakle, to nije samo deo starenja – kaže ginekolog Karolina Mičel.

Neki od faktora koji mogu da izazovu suvoću vagine su:

Porođaj i dojenje

Nivo estrogena i progesterona se povećava dok ste trudni, ali opada drastično nakon porođaja. Ovo kolebanje hormona može uzrokovati postporođajnu suvoću vagine jer je estrogen odgovoran za dotok krvi u vaginu i podmazivanje područja, piše klix.ba. Dojenje je odgovorno za daljnje fluktuiranje hormona. Nivo vlage u vagini ipak bi se trebao da se vrati u normalu kada završite s dojenjem.

Prekomerna fizička aktivnost

Iako je vežbanje potrebno za održavanje zdrave težine i povećavanje energije, preterivanje s njim ili prolazak kroz naporne vežbe, posebno ako ste profesionalni sportista, može poremetiti hormonalni balans, što može dovesti do vaginalne suvoće.

Nuspojava uzimanja nekih lekova

Vaginalna suvoća može biti nuspojava uzimanja nekih lekova. Kako antihistaminici, koji se obično koriste za lečenje alergija, utiču na proizvodnju histamina u organizmu, oni mogu da isuše sluzokožu, uključujući i onu u vagini. Neki antidepresivi takođe mogu imati ovaj efekt. Ukoliko osetite vaginalnu suvoću i sigurni ste da razlog nije hormonski, proverite moguće nuspojave lekova sa svojim lekarom.

Autoimuna stanja (Sjogrenov sindrom)

Sjogrenov sindrom je autoimuni poremećaj koji napada ćelije u vašem telu koje su zadužene za stvaranje vlage. Obično pogađa žlijezde i suzne kanale, ali takođe može da utiče i na tkivo vagine.

Održavanje lične higijene

Složena pH ravnoteža u vagini lako se može poremetiti jakim mirisnim sapunima i gelovima za tuširanje. Prema Hajli MekNir, akušeru i ginekologu, manje je sigurno više kada je reč o vaginalnoj higijeni.

– Vagina je osetljiv ekosistem i problemi mogu nastati ako dođe do pomaka u ravnoteži. Vagina ima sistem takozvanog samočišćenja i mnogi organizmi već žive u vagini i održavaju se na zdravom nivou, koegzistirajući s drugim organizmima – kazala je MekNir.

Vaginalna suvoća može da izazove i neugodan svrab i peckanje. Ukoliko sumnjate da razlog suvoće leži u proizvodima za kupanje, prestanite da koristite proizvod i operite se hladnom ili mlakom vodom.

Ukoliko imate suvu vaginu, trebali biste obavezno da koristite lubrikant ako upražnjavate seksualne odnose. Izbegavajte jake i mirisne proizvode za ličnu higijenu jer oni mogu pogoršati suvoću vagine, pijte puno vode da bi vaše telo ostalo hidrirano i razgovarajte sa svojim lekarom koji bi mogao da utvrdi da li je osnovni uzrok suvoće hormonski.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime