Svadbarski kupus pored Dunava

0

Ivica Zlatanović sa folklorašima
 

Ovogodišnji Festival kultura objedinio je tri ranije manifestacije, tako da je i poseta bila veoma dobra, ali su i programi bili interesantni.
 

Ozvaničena promena imena

Na nedavno održanoj godišnjoj skupštini Srpskog kluba "Sveti Sava" iz Ingolštata članovi su doneli odluku o promeni statuta i imena. Od tada se oni zovu Srpsko kulturno udruženje-Ingolstadt e.V. i postali su dobrotvorna organizacija ( gemeinnütziger Verein). Na čelu uprave i dalje je Petar Anđelić, a u odnosu na dosadašnji sastav je brojnija za tri nova člana.

U pripremi nastupa na ovoj manifestaciji radila je veća grupa članova Srpskog kulturnog udruženja na čelu sa predsednikom Petrom Anđelićem, ali je pravi posao bio je na štandu na kojem se, pogotovo tokom vikenda, ostajalo do ponoći. Naši predstavnici posetiocima su nudili naše specijalitete, u prvom redu svadbarski kupus i teletinu ispod sača, ali i roštilj i prasetinu i jagnjetinu s ražnja. Uz to, članice ovog udruženja pripremile su gibanicu, više vrsta pita i kolača i za sve koji su došli na naš štand bilo je mnogo toga za jelo i piće. Dobrom prometu doprinelo je i relativno dobro vreme, a povremeni pljuskovi u subotu nisu značajnije uticali na posetu.

Iako su se dobro pripremili sa hranom i pićem za ovaj nastup, iznenađujuće dobra poseta uticala je da je u subotu naveče oko 19 sati počelo nestajati i hrane i pića, pa su se domaćini uspešno snalazili tako da je malo onih koji nisu nešto isprobali. A pripremili su veliku količinu ćevapa, na ražnju pečeno prase i jagnje, dva velika lonca svadbarskog kupusa, tri sača s telećim pečenjem. Uz srpsku gibanicu, više vrsta pita i kolača i bogat izbor naših i nemačkih pića, bilo je za svakog ponešto.

 

Ekipa koja je radila na festu
 

Posle velikog angažovanja u pripremi, ali i za vreme dva dana trajanja Festivala kultura, članovi Srpskog kulturnog udruženja su mnogo radili, dobro zaradili i umorni i zadovoljni uspešno priveli kraju svoj nastup. Zbog toga su članovi uprave zahvalni svima koji su se angažovali da Srpsko kulturno udruženje što uspešnije predstavi našu zajednicu u ovom gradu, ali i deo srpske tradicije i kulture.
 

Mesto gde su posetioci rado dolazili
 

U kulturno-umetničkom i zabavnom delu programa nastupila je folklorna grupa ovog udruženja koju priprema Ivica Zlatanović iz Minhena. I on je na Festival kultura došao da bi bio uz svoje igrače i dao im podršku, ali i celom našem udruženju iz Ingolštata. Za nastup na otvorenoj sceni naši igrači su nagrađeni burnim aplauzom posetilaca i drugih učesnika programa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here