commons.wikimedia/EurovisionNim
Tojota Korola - najprodavaniji automobil na svetu

List “Blik” objavio je na svom portalu zanimljivu statistiku o tome koje su automobilske marke, tj. modeli automobila, najprodavaniji po zemljama sveta. A tu je i podatak koji automobil je najpopularniji u Srbiji.

Tojota je i dalje najpopularnija automobilska marka na svetu. Kako piše švajcarski “Blik”, Japanci su u čak 48 zemalja sveta na vrhu liste po broju prodatih vozila. I to sa ogromnom prednošću.

Škoda je po pitanju “automobilskog ukusa” druga najomiljenija. Brend koji je deo koncerna Folksvagen najprodavanija je marka u deset država. Treće mesto dele Reno i njegova ćerka-firma Dačija. Njihovi automobili najpopularniji su u sedam zemalja.

Što se tiče modela, najpopularniji auto na svetu je, pomalo neočekivano, Hiluks! Tojotin pik-ap najprodavaniji je u čak 17 država sveta. Posebno je omiljen u Africi, Australiji, Argentini i Peruu. Na Srednjem istoku odlično se prodaje Tojotin Lend kruzer – zahvaljujući tome on se našao na drugom mestu najpopularnijih automobila sveta. Lend kruzer je najprodavanije vozilo u deset zemalja sveta, uglavnom u arapskom svetu.

U Srbiji najpopularnija Škoda, u Nemačkoj Folksvagen Golf…

Na trećem mestu u globalnoj konkurenciji je – Škoda Oktavija. Ona je prvi izbor u sedam država. Oktavija je najomiljeniji model i Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Austriji, Češkoj, Poljskoj i Švajcarskoj. “Švajcarska je tako, po pitanju automobilskog ukusa, deo Balkana”, piše list “Blik”.

A kakav ukus prevladava u drugim zemljama? Nemci najviše vole Folksvagen Golf, baš kao i Belgijanci. Francuzi najviše kupuju Reno Klio, Grci vole Tojotu Jaris, u Velikoj Britaniji je Ford Fijesta na vrhu liste najomiljenijih modela. U Italiji je to Fijatova Panda, u Španiji Seat Leon, u Turskoj Fiat Egea, u Mađarskoj Suzuki Vitara, a u Japanu Tojota Prius.

Na Kosovu se najbolje prodaje Dačija Sandero, u Crnoj Gori Škoda Fabia, u Sloveniji Reno Klio, a u Severnoj Makedoniji Kia Sportage. U Holandiji i Norveškoj na samom vrhu liste je Teslin Model 3.

Najprodavaniji auto sveta je…

Po pitanju apsolutnih brojki (odnosno komada prodatih vozila), statistika je ipak nešto drugačija: Hiluks, Lend kruzer i Oktavija su omiljeni u zemljama s relativno malim brojem ukupno prodatih vozila. A za statistiku su, po ukupnoj prodaji, relevantna pre svega velika automobilska tržišta, poput onih u SAD ili Kini.

U prošloj godini je, kako napominje “Blik” najprodavanija bila Tojota Korola. Ona je i u SAD i u Kini u “top 10”. Ukupno je u svetu prodato 1,5 miliona Korola. Na drugom mestu je Fordov pik-ap serije F (1,1 milion). Na trećem, sa 966.971 komada prodatih vozila, Tojotin RAV4.

Među pet najprodavanijih modela su još Hondini CR-V (2.824.897) i Sivik (817.902), piše švajcarski list koji je za svoj članak koristio podatke onlajn-osiguranja Carinsurance.ae iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here