Svake godine 450 žena u Srbiji umre od raka jajnika

0

Prevencije nema, ali je moguće otkriti bolest u najranijem stadijumu kada je rak jajnika izlečiv. Preporuka – da žene jednom godišnje obave ginekološki pregled jer se time smanjuju šanse da bolest uzme maha
 

"Prevencije nema, jedino je moguće da bolest otkrijemo u najranijem stadijumu kada je rak jajnika izlečiv. Zato preporučujem svim ženama da jednom godišnje obave ginekološki pregled jer se time smanjuju šanse da bolest uzme maha", kazao je Pažin  gostujući na RTS.

 

Prema njegovim rečima, jedan od ključnih faktora rizika je pušenje, koje povećava opasnost od pojave svake vrste karcinoma za 30 odsto, a veliki uticaj na pojavu raka jajnika imaju i genetske predispozicije.

 

"Žene koje imaju genetske predispozicije za pojavu raka jajnika redovno dolaze na preglede ali problem postoji kod opšte populacije koja nema genetske predispozicije pa ređe dolazi kod ginekologa. Presudan značaj ima ultrazvuk da bi se videlo da li postoji  rak u početnom stadijumu", kazao je Pažin.

 

Komentarišući podatke po kojima je Srbija na četvrtom mestu u Evropi po broju žena koje na godišnjem nivou obole od karcinoma jajnika, Pazin je kazao da broj pacijenata na GAK "Narodni front" ima tendenciju porasta ali da je to rezultat i boljih uslova lečenja koje ta zdravstvena ustanova nudi pacijentima.

 

"Najpreciznije podatke o broju obolelih i eventualnom porastu njihovog broja na godišnjem nivou može dati Institut za javno zdravstvo Srbije. Mi imamo adekvatnu opremu i pratimo savremene trendove lečenja u pokušaju da produžimo život pacijenata obolelih za desetak godina jer je karcinom jajnika bolest koja ako se ne otkrije na vreme, dovodi do smrtnog ishoda u veoma kratkom roku", kazao je Pažin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here