pixabay.com

SAD imaju obavezu da isporuče Tajvanu oružje koje nije isporučeno na osnovu prethodnih sporazuma i postoji podrška i Demokratske i Republikanske stranke da se to desi, rekao je predsednik Komiteta Predstavničkog doma Kongresa za oružane snage Rob Vitman tokom posete Tajpeju.

Vitman je u razgovoru sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven istakao da je Tajpej učinio “neverovatne napore” da unapredi sopstvenu samoodbranu, navodeći da će SAD isporučiti Tajvanu oružje u vrednosti od 19 milijardi dolara, čija isporuka kasni.

Vitman je takođe naglasio da će bilo koji neprijateljski, ničim izazvan napad na Tajvan, rezultirati odlučnom reakcijom SAD, preneo je Rojters.

Cai je rekla američkoj delegaciji da je Tajvan zadovoljan kada je reč o saradnji sa SAD i drugim demokratskim partnerima u, kako je navela, zajedničkoj odbrani regionalne stabilnosti i prosperiteta.

Vitman boravi u poseti Tajpeju sa još četiri kongresmena iz redova republikanaca.

Tajvan se od prošle godine žalio na kašnjenja u isporuci oružja iz SAD, kao što su protivvazdušne rakete “Stinger”, jer su se američki proizvođači fokusirali na snabdevanje Ukrajine oružjem.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena odobrila je vojni transfer Tajvanu u okviru Programa finansiranja stranih oružanih snaga -FMF, koji se inače koristi za suverene države, navodi se u obaveštenju poslatom Kongresu.

Dokumentom, u koji je Rojters imao uvid u sredu, obaveštavaju se kongresni odbori o nameri Stejt departmenta da izdvoji do 80 miliona dolara FMF sredstava za podršku Tajvanu.

Tajvansko ministarstvo odbrane izrazilo je zahvalnost, ali je saopštilo da nema komentara o detaljima pomoći, ističući da su SAD već pomogle u jačanju borbenih sposobnosti ostrva, koje Peking smatra svojom teritorijom.

Kina je više puta protestovala u Vašingtonu zbog vojne pomoći Tajvanu, a njeno Ministarstvo odbrane saopštilo je da američka vojska mora da zaustavi sve oblike, kako je navedeno, “vojnog dosluha” s Tajpejom.

SAD, najvažniji dobavljač oružja za Tajvan, prošlog meseca su najavile paket pomoći u oružju vredan do 345 miliona dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here