Screenshot
Dobrovoljačka

Suđenje optuženima za zločin u Dobrovoljačkoj ulici početkom maja 1992. godine pred Sudom BiH odavno je pretvoreno u sapunicu kojoj se ne nazire kraj. Ročišta se održavaju sporadično, a često se i odlažu zbog bolesti nekog od osumnjičenih. Sve to izaziva veliku dozu nepoverenja među porodicama žrtava i udruženjima u Srpskoj proisteklih iz rata.

– Sve rade da proces produže u nedogled. Stara je to praksa Tužilaštva i Suda BiH kada su u pitanju predmeti koji se tiču zločina nad Srbima. Vidimo šta rade u slučaju “Dudaković” gde suđenje traje godinama, Sakib Mahmuljin im je pobegao u Tursku odmah nakon izricanja presude, a sve sluti da će se i proces za “Dobrovoljačku” pretvoriti u novu farsu – kaže za “Vesti” sagovornik iz pravosudnih krugova u Sarajevu.

Podsetimo, za napad na kolonu, ubistva, ranjavanje i zlostavljanje pripadnika JNA i civila optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško, koji su obavljali visoke političke, vojne i policijske dužnosti na početku rata u organima vlasti tadašnje BiH. Svakako najveća “zverka” među optuženima je nekadašnji član Predsedništva BiH Ejup Ganić koji je decenijama izmicao organima gonjenja. Tužioci su do sada na ročištima izveli nekoliko svedoka, a jedan od njih, bivši vojnik JNA Veselko Tamaš ispričao je detaljno šta se zbivalo u koloni koja je 3. maja iz sarajevske kasarne počela izvlačenje ka Lukavici koju su tada kontrolisale srpske snage. Izvlačenje su dogovorili oficiri JNA sa Alijom Izetbegovićem i Unproforom, međutim, dogovor je pogažen. Tamaš se prisetio da je prilikom kretanja kolone njegov komandir rekao da se nešto “mulja”, te da je vozeći parkom obišao druga vozila došavši na čelo kolone.

– Stali smo odmah iza vozila u kojem su bili Milutin Kukanjac (general JNA) i Alija Izetbegović. Naišli smo na barikade. Neki su u maskirnoj uniformi i sa beretkama, bio je tu i Jovan Divjak. Bili su dobro raspoređeni – rekao je Tamaš i dodao da im je prišla dobro organizovana vojska, a da je jedan od pripadnika te grupe razvukao zolju.

Ostali ožiljci

Drugi svedok Darko Sejmanović ispričao je da je udaran po glavi kada je kolona zaustavljena. Prišla su im naoružana lica i tražila da predaju oružje. On je ispričao da je u strahu zaboravio da preda bombu koja mu je bila na pojasu i da je “jedan” to video i počeo da psuje.

– Zamotao je opasač oko ruke i udarao me s tim opasačem na kojem je bila bomba i fišeklija – prisetio se svedok, dodajući da mu je krv tekla iz glave i da i danas ima ožiljke.

5 COMMENTS

    • Mislim da je to vise zamjena za Dodikovu slobodu,oni ce osloboditi Dodika da bi Dodik oslobodio zlocince u Dobrovoljackoj.

  1. Sta je sa Ejubom Ganicem koji je organizovao napad na vojnike JNA u Sarajevu.Sta je sa Durakovicem ratnim zlocincem koji je ubijao i SRbe i muslimane u Bihacu i Kladusi.Sta je sa Naserom Oricem.Lukom Prazinom i sa drugim zlikovcima koji su ubijali Srbe i proterali iz srpskog sarajeva.Njih stiti Zapad kao iSiptara Kurtica.

  2. После 90-тих Срби једино верују у Божију правду ! Муслимани из Босне су издали Југославију у којој смо сви живели добро, да би добили нефункционалну државу са сиромашењем становништва !!!

    • @Neno.Muslimani su dobili nekih 30% bosne,a mi smo dobili 49% i muslimani i mi imamo nefunkcionalnu vlast ili tacnije kriminalce na vlasti koji nas siromase ,a nasa Republika Srbska sve praznija i praznija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here