Da li ste znali da Ajfelov toranj menja visinu zavisno od vremenskih uslova ili das u neka od najpoznatijih obeležja dizajnirali Britanci? Pročitajte tekst i saznajte još zanimljivosti o Parizu.

 

  1. U Parizu po zakonu, nijedna od zgrada ne sme da nadmaši visinu od šest spratova. Razlog? “Pour que tout le monde ait du soleil”, odnosno, da bi svi imali sunčane prostorije

2. Ajfelov toranj menja visinu zavisno od vremenskih uslova. Zavisno od godišnjeg doba, visina Ajfelovog tornja se menja. I to zbog čiste fizike!

3. Neka od najpoznatijih obeležja Pariza dizajnirali su Britanci.

4. Istorijski kvart Mare (Marais) je prvobitno bio močvara (marais – na francuskom jeziku znači močvara). Oživeo je u 13. veku kada su monasi ispraznili taj prostor zbog početka gradnje desne obale. Danas taj deo obiluje buticima i klubovima.

5. U Parizu postoji grupa koja sebe naziva “Les UX”, što je skraćeno od “Urban eXperiment“. Les UX provaljuje na mesta od istorijskog i kulturnog značaja i – popravlja i restaurira ih. Cilj ove tajne organizacije je da ulepša i unapredi Pariz. Tako su, na primer, restaurirali sat na Panteonu, ali su izgradili i bar-restoran ispod Trokadera. Zaslužni su i za osnivanje jednog bioskopa, a redovno organizuju i underground kulturna dešavanja.

6. Pariz ima svoje selo koje nosi naziv La Campagne à Paris i  je jedna od najbolje čuvanih tajni Pariza. Ovo mini-selo u predstavlja malu oazu mira, koja je od metroa udaljena samo nekoliko minuta. Dok se šetate idiličnim ulicama i divite se pastelnim fasadama i cvetnim dvorištima, trebalo bi da znate da cene ovih kućica, koje su nekada pripadale radničkoj klasi, sada kreću od milion eura, pa naviše.

7. Pariz je grad koji broji oko 300 hiljada pasa, što zvanično znači da u Francuskoj ima više pasa nego dece.

8. Pariz zovu i Grad svetlosti, ali to nema nikakve veze sa uličnom rasvetom ili osvetljenjem. U ovom slučaju označava intelektualce, pozivajući se na visoku koncertraciju pisaca, umetnika i akademika.

9. Iza imena pariskih ulica često se kriju istorijske trivijalnosti. Ako obratite pažnju, možete da primetite dve identične table sa imenima ulice na istom zidu, jednu iznad druge. Razlog leži u promeni mišljena pariskih birokrata koji su promenili mišljenje o tome na kojoj visini treba da se postave table i radnici su samo nakačili dodatne table na drugoj visini.

10. Verovali ili ne, čovek koji je izmislio parisku visoku modu, bio je Englez – Čarls Vort, trgovac iz Linkolnšira koji je otvorio prodavnicu odeće 1858. godine i započeo vladavinu „modnog terora” koji zovemo visokom modom. Umesto da pravi odeću po narudžbini kao što je bio običaj, on je dizajnirao haljine i govorio damama koje su volele lepu odeću šta je to što bi trebalo da nose u predstojećoj sezoni. I za razliku od današnjih britanskih dizajnera u Parizu, Vort je bio trezan, a svoje političko mišljenje zadržavao je za sebe. Bio je neverovatno uspešan, čak toliko, da su pariske modne škole zapravo odavale počast ovom emigrantu, bez tvrdnji da visoka moda potiče iz Francuske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here