Youtube/GREAT STARS

U prethodne dve decenije raste broj obolelih od raka grla u Velikoj Britaniji i SAD, a zbog sve većeg broja stručnjaci tu pojavu nazivaju pandemijom.

– Čak 70 odsto obolelih od raka grla pripisuje se HPV virusu koji se prenosi polnim putem, a povezuje se sa više oblika raka – navodi Hišman Mehana sa britanskog Univerziteta u Birmingemu.

Mehana ističe da je veći rizik oboljevanja od raka grla kod osoba koje imaju više seksualnih partnera, a pogotovo kod onih koji češće praktikuju oralni seks. Najveći je to rizik, čak i veći od pušenja, nezdrave ishrane ili alkohola.

Velik je porast raka koji se zove orofaringeus, najčešći tip raka grla, koji se pojavljuje u krajnicima i zadnjem delu grla, prenosi dnevnik.hr.

HPV uzrokuje infekcije u zadnjem delu grla ili blizu krajnika, a iako u većini slučajeva te infekcije prođu same od sebe, mogu izazvati i rak.

“Oni sa šest ili više životnih partnera za oralni seks imaju 8,5 puta veći rizik da će razviti orofaringealni rak od onih koji ne praktikuju oralni seks”, objavljeno je.

Svake godine u SAD se dijagnostikuje više od 50.000 slučajeva raka usne duplje ili ždrela, što uzrokuje više od 10.000 smrtnih slučajeva godišnje. Međutim, broj slučajeva raste, do 1,3 odsto godišnje kod žena i 2,8 odsto kod muškaraca, prema Američkom društvu za rak.

U Ujedinjenom Kraljevstvu svake je godine više od 12.000 obolelih od raka glave i raka grla, od čega ih umire 4.000, piše “Dejli mejl”.

– Više od 90 odsto karcinoma povezanih sa HPV-om moglo bi se sprečiti vakcinom protiv HPV-a, ali obuhvat vakcinacije i dalje je ispod optimalnog – zaključio je naučnik u Zdravstvenom centru Henri Ford u Detroitu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here