pixabay.com

Danas je najviše cenjeno zbog finog ukusa i povoljne cene, a odlična su zamena za slatkiše. Najpopularnije je u pripremi kolača, ali ujedno ima i mnoge zdravstvene benefite.

Suvo grožđe je jedna su od najpopularnijih vrsta suvog voća. To je celovita i zdrava namirnica koja ima niz blagotvornih zdravstvenih svojstava. Za njihovu popularnost i širenje po zapadnom svetu zaslužni su drevni Egipćani i Feničani. Zbog dugog roka trajanja od davnina se koriste kao izvor energije na dugim i napornim putovanjima.

Bogatstvo nutrijenata sa zaštitnim delovanjem

Grožđice su odličan izvor energije te sadrže dijetalna vlakna i mnoge fitonutrijente. Imaju dvostruko više antioksidansa od svježeg grožđa. Dobar su izvor minerala kalcijuma, gvožđa, mangana, magnezijuma, bakra, flora i cinka, te vitamina B kompleksa: tiamina, riboflavina, piridoksina i folne kiseline.

100 grama grožđica sadrži: 299 kalorija, 79,8 grama ugljenih hidrata, 3 grama proteina, 0,5 grama masti, 3,7 grama dijetalnih vlakana (10 posto dnevne potrebe).

Vlakna u grožđicama pomažu u regulaciji težine i holesterola, te poboljšavaju probavu. Grožđice su idealne za sportiste kojima je potrebna energija. Zbog svog izuzetnog nutritivnog sastava preporučuju se svima. Grožđice sadrže i značajnu količinu gvožđa koje direktno pomaže u lečenju anemije. Kompleks B vitamina pomaže u stvaranju novih krvnih ćelija, dok viši udeo bakra pomaže u stvaranju crvenih zrnaca.

Čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova

Redovna konzumacija suvog grožđa povezuje se sa smanjenjem povišenog krvnog pritiska. Mnogi nutrijenti iz suvog grožđa zaslužni su za to, ali najsnažnije delovanje se pripisuje visokom nivou kalijuma – 100 grama grožđica sadrži čak 749 miligrama kalijuma. Kalijum je mineral koji dokazano smanjuje napetost krvnih sudova i krvnog pritiska.

Regulišu šećer u krvi

U nizu studija pokazalo se da grožđice smanjuju nagle skokove insulina nakon obroka, koji mogu biti opasni za dijabetičare. Održavaju uravnoteženu apsorpciju šećera u organizmu i regulišu njegov nivo, što je od velikog značaja za oboljele od oba tipa dijabetesa. Grožđice pomažu u oslobađanju hormona leptina i grelina koji daju osećaj sitosti, a to smanjuje mogućnost prejedanja i olakšava držanje dijete.

Štite zdravlje očiju

Zbog udela polifenolnih fitonutrijenata grožđice su izvanredne za očuvanje dobrog vida. One štite od slobodnih radikala i pomažu u prevenciji makularne degeneraciju, slabljenja vida te katarakte. U njima je prisutan i vitamin A koji je takođe izuzetno važan za dobro očno zdravlje. On smanjuje rizik od pojave očne mrene i noćnog slepila.

Smanjuju kiselost organizma

Acidoza – kiselost organizma – može biti metabolička ili respiracijska. Izvor obe kiselosti je želudac. Kiselost organizma može dovesti do mnogih bolesti poput čireva, dermatoza, oštećenja unutrašnjih organa, artritisa, gihta, gubitka kose i bolesti srca. Kalijum i magnezijum iz grožđica su vrlo delotvorni u neutralizaciji kiselina u želudačanom soku i regulisanju kiselosti organizma.

Čuvaju zube i kosti

Kalcijum i bor, prisutni u grožđicama, važni su u prevenciji osteoporoze. Bor je makronutrijent bitan za pravilnu izgradnju kostiju i apsorpciju kalcijuma. Naročito je koristan u prevenciji osteoporoze kod žena u menopauzi, a blagotvorno deluje na zglobove i kosti. Bor pomaže u zaštiti usne šupljine i jačanju zubne gleđi. Oleanolična kiselina prisutna u grožđicama igra posebno važnu ulogu u zaštiti zubi od propadanja, karijesa i lomljenja.

Recept koji pomaže čišćenju jetre

Pola čaše suvog grožđa prelijte toplom vodom i ostavite da se 15 minuta natapaju. Zatim ih dobro isperite pod mlazom vode. Isprano voče stavite u čašu i do vrha sipajte prokuvanu vodu, ohlađenu na sobnu temperaturu. Ostavite da odstoji 24 sata. Idućeg dana, najbolje ujutro, na prazan želudac popijte napitak i pojedite grožđice. Lezite u krevet na sat-dva i stavite toplu oblogu ili termofor na desnu stranu stomaka. Ovaj postupak obavlja se jednom nedeljno tokom mesec dana, dva puta godišnje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here