M. Ninović

Crkva Svete Petke iz melnburškog predgrađa Rokbenka u nedelju je proslavila svoju hramovnu slavu, zaštitnicu Prepodobnu mati Paraskevu, u narodu poznatiju kao Svetu Petku. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop australijsko-novozelandski Siluan uz ostalo brojno sveštenstvo.

Sveštenu litiju su činili sveštenici, parohijani i svi gosti koji su se masovno odazvali ovom događaju iako je vreme bilo izuzetno hladno, sa vetrom i povremenom kišom. Posle liturgije usledio je obilazak oko hrama, povorka se zaustavila za čitanje molitvi, a zatim je litija ponovo nastavljena oko svetinje.

Obred sečenja slavskog kolača i osvećenje žita (što je, kao i ostale običaje, u praksu uveo Sveti Sava) obavio je vladika novozelandski Siluan, kome su pomagali sveštenici Momčilo Vukša, Bojan Vlajić, prota Milić Rakić, otac Boro Petrović, protođakon Miodrag, đakon Nebojša Tumara i đakon Nenad Vujasinović.

Iz crkve se prešlo u već pripremljenu salu na slavski ručak. Postavljeno je 450 stolica i nijedna nije ostala prazna. Članice Kola srpskih sestara ‘Carica Milica’ servirale su bogat i ukusan slavski ručak. Ovu grupu srpskih domaćica predvodi predsednica Ljubinka Pajić. U isto vreme muzički sastav Čkalja i Ružica su ulepšali raspoloženje gostiju.

Domaćinstvo

Domaćin ovogodišnje slave bila je Petkana (supruga pokojnog Dušana Rakića), a časti i obaveze domaćinstva slave iduće godine prihvatio se Miloš Stepić sa porodicom.

Naredni domaćin slave: Miloš Stepić

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here