pixabay.com

Švedska iz fijoke ponovo izvlači “zaboravljene” planove iz perioda Hladnog rata. Premijer Ulf Kristerson je najavio da će u cilju jačanja odbrambenih sposobnosti ova skandinavska zemlja ponovo uvesti obaveznu regrutaciju u civilnu javnu službu, prenosi nacionalna televizija SVT.

– Vlada će u četvrtak naložiti Švedskoj agenciji za civilne nepredviđene situacije (MSB) da planira aktiviranje civilnog vojnog roka u Švedskoj – rekao je Kristerson.

Agencija će morati da dostavi plan vladi do 1. marta. U prvoj fazi predviđeno je da se regrutuje oko 3.000 civila koji će biti raspoređeni na dužnost u spasilačkoj službi, a kasnije i u drugim institucijama lokalnih samouprava.

– Vraćamo se u situaciju u kojoj će imati formalizovanu građansku dužnost – rekao je Kristerson na konferenciji za novinare zajedno sa ministrom odbrane Palom Jonsonom i ministrom civilne odbrane Karlom-Oskarom Bohlinom.

Bohlin je rekao da će se plan fokusirati na raspoređivanje adekvatno obučenih civila u opštinskim službama spasavanja i jačanje njihovih sposobnosti da odgovore u situacijama vanrednog stanja ili na bilo koji potencijalni napad.

Ministar Bohlin je poručio da vlada razmatra i širi plan koji predviđa mogućnost ponovnog uvođenja civilnog služenja vojnog roka i u drugim sektorima civilne odbrane zemlje.

– Iskustva iz Ukrajine  jasno pokazuju značaj zaštite civilnog stanovništva. U takvoj situaciji spasilačke službe su pod velikim pritiskom – rekao je Bohlin.

Švedska koja je uznemirena invazijom Rusije na Ukrajinu, takođe planira da poveća potrošnju za odbranu na dva odsto svog bruto domaćeg proizvoda (što je NATO obaveza) i udvostruči broj vojnih obveznika na 10.000 do 2030. godine, prenosi agencija Blumberg.

Švedska vlada je u ponedeljak saopštila da je pokrenula razgovore sa SAD o produbljivanju saradnje u oblasti odbrane pošto Turska još uvek blokira njeno članstvo u Severno-atlantskoj alijansi.

Švedsko Ministarstvo odbrane objašnjava da pregovara o sporazumu o “još bližoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, kako bilateralno tako i u okviru NATO-a”.

Sporazum o saradnji u oblasti odbrane pokrivaće “pravni status američkih vojnika u Švedskoj, skladištenje odbrambenog materijala i ulaganja u infrastrukturu koja je važna da bi Švedska kao zemlja domaćin mogla da pruži podršku”, rekao je ministar odbrane Jonson za švedski list “Dagens Niheter”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here