EPA/Maxim Shipenkov
Ruska vakcina "Sputnjik V"

Nekoliko švedskih kompanija izrazilo je spremnost za proizvodnju ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V, nakon što je vlada te zemlje uputila Agenciji za inovacije Vinova zahtev da razmotri mogućnost uspostavljanja proizvodnje u Švedskoj.

– Postojeći proizvodni pogoni nisu predviđeni za takvu proizvodnju. Međutim, sigurno imamo priliku da proizvedemo vakcinu – rekao je šef agencije Vinova Lars Hamarstum.

Objasnio je da se ne radi nužno o izgradnji velikog pogona, već samo o pokušaju razvoja takvih mogućnosti sa postojećim kapacitetima.

Ranije je koordinator kampanje za imunizaciju Rikard Bergstrum najavio mogućnost proizvodnje ruske vakcine u Švedskoj i pregovore ruske i švedske strane.

Međutim, još nije poznato koje švedske firme pregovaraju s Ruskom Federacijom, prenela je Hina pozivajući se na ruske medije.

Prema rečima profesora i stručnjaka za vakcine na Institutu Karolinska Alija Mirazimija, danas se traže sva dostupna cepiva.

– Potrebne su nam sve vakcine koje se mogu dobiti. Sa fabrikama koje proizvode Sputnjik V u Evropi proces će ići bolje i brže, jer će biti lakši i pouzdaniji u pogledu kvaliteta – rekao je Mirazimi.

Prema ruskim podacima, Sputnjik V do sada je registrovan u 50 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 1,3 milijarde ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here