EPA/ANDREI STASEVICH

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da međunarodni poredak klizi u takozvani „kontrolisani haos“.

– Međunarodni poredak klizi u takozvani kontrolisani haos. Vidi se smišljena i režirana delatnost globalnih igrača koji nekad ne vode računa ni o čemu, čak ni o interesima sopstvenog naroda – rekao je Lukašenko tokom samita ODKB u formi video-konferencije.
Po njegovim rečima, „aktivnosti organizacije (ODKB) se vrše u teškim uslovima“.

– Sistem međunarodnih odnosa se deformiše, kao i mehanizmi kontrole naoružanja. U razgovoru (između država) sve više dominira konfrontaciona retorika. Svet još jednom stoji na pragu nekontrolisane trke u naoružanju – rekao je Lukašenko.

Šef beloruske države je konstatovao da pandemija Covid-19 nije samo zakomplikovala probleme međunarodne saradnje, već je zaoštrila socijalne konflikte. U celom svetu su u toku masovni neredi, bez presedana.

– Već je jasno da to nisu spontane pojave nezadovoljstva, kako mediji pokušavaju da nam predstave – naglasio je on.

Lukašenko je obratio pažnju na nerede u SAD i Evropi koje su se smarale pogodnim državama za život, modelom demokratije.

– Očigledno nije pronađena univerzalna ravnoteža između građanskih sloboda i interesa nacionalne bezbednosti u zapadnim društvima. Izgleda da je to razlog sve snažnijem nametanju dvostrukih standarda međunarodnoj javnoj svesti – rekao je beloruski predsednik.

Po njegovim rečima, „sa jedne strane, vrlo oštra reakcija zapadnih vlasti na proteste i u celini nepopularnu državnu politiku, predstavlja se kao objektivna potreba“.

– Sa druge strane – mere drugih država za osiguranje stabilnog razvoja, održavanje poretka i zakonitosti predstavlja se kao diktatura i despotizam. Iako su te mere višestruko mekše od onih kod njih – naglasio je Lukašenko.

Beloruski lider je dodao da u uslovima neravnopravnih sistema, manipulisanje ljudima, upotreba hibridnog uticaja i tehnologija takozvanih obojenih revolucija postali su uobičajena pojava“.

– Štaviše, nema tu nikakvih obojenih revolucija, to su obični neredi – zaključio je Lukašenko.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime