EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Fudbaler Real Madrida Toni Kros kritikuje UEFA i FIFA zbog plana da se formira nova Superliga Evrope.

Ona bi uključivala samo najbolje od najboljih i oni bi na nedeljnom nivou međusobno igrali utakmice koje se sada mogu viđati samo u nokaut fazi Lige šampiona.

Kros ne misli da je ovo dobra ideja iz nekoliko razloga i o tome je govorio u podkastu “Ajnfah mal Lupen”.

– Na kraju krajeva, mi fudbaleri smo u svim takmičenjima koje izmišljaju, samo lutke UEFA i FIFA i ništa se ne pitamo. Da postoji sindikat fudbalera mi ne bismo igrali Ligu nacija ili recimo španski Superkup u Saudijskoj Arabiji – rekao je Kros.

On smatra da su Liga nacija i Svetsko klupsko prvenstvo planirani da bi “iscedili svaki dolar i da bi fizički iscrpili fudbalere”.

– Dobro bi bilo ostaviti stvari takvim kakve jesu, ako već funkcionišu. Sa međunarodnim ligama i takmičenjima koja već postoje jer su to već vrhunski proizvodi – kaže Kros.

Nemac je dodao da bi ovakva ideja Superlige Evrope samo uništila one manje klubove, jer bi jaz između bogatih i siromašnih postao još veći.

Da podsetimo, ideja je da u toj ligi igra do 18 klubova, svaki bi za učešće dobio po nekoliko stotina miliona dolara, a jedna od vodećih američkih banaka J.P.Morgan bi bila glavni finansijer.

Glavni zagovornici su, sa druge strane, u Engleskoj, Liverpul i Mančester junajted, dok se za Španiju veže spekulacija da je jedan od zagovornika ideje Florentino Perez, prvi čovek Reala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here