S megdana koji je imao petoslojnu strukturu drame (pet setova, prvi put taj-brejk u petom setu na Vimbldonu, dve spasene meč-lopte, 4:55 časa igre) naš as još jednom ušao u istoriju pobedivši Švajcarca Federera sa 7:6 (7:5), 1:6, 7:6 (7:4), 4:6, 13:12 (7:3).

Novak Đoković trijumfovao peti put na najčuvenijoj travi “belog sporta”, a 16. put na turnirima za grend slem.

V set

13:12 – Kraj meča. Đokoviću je istorijski taj-brek u petom vimbldonskom setu pripao sa 7:3.

Do sada je najduže finale Vimbldona bilo 2008. kada je Španac Nadal savladao Federera sa 9:7 u petom setu – 4:48 časa. 

12:12 – Prvi put u istoriji taj-brejk u petom setu na Vimbldonu. Igra se isto do sedam.

12:11 – Zakomplikovalo se u ovom gemu a Novak je imao 40:0. Posle je morao da spase dve brejk-lopte. Ponovo Federer servira za novu nadu.

11:10 – Obojica su na izmaku snage, a Đoković velike nade polaže u servis. Četiri servis vinera u ovom gemu je imao, a značajan je bio onaj na 30:30 da Federer ne bi stekao brejk-šansu.

10:10 – Odavno imamo vaterpolo rezultat. Peti set već traje sat i po.

10:9 – Hoće li se ići do 12:12 pa da se igra po novom pravilu?

9:9 – Ne da se Federer sada.

9:8 – Neman je ponovo pred Federerovim vratima. Budući da je Đoković u ovom gemu stekao na 40:0, to znači da mu je pripalo sedam poena uzastopce. Švajcarac se primako, ali uzalud.

8:8 – Na 40:15 Federer imao dve meč-lopte. Sledeća četiri poena pripala su Đokoviću. Kakav megdan!

7:8 – Na brejk loptu za Federera (30:40) odličan servis Đokovića i loše rešenje za napad koje Švajcarac ne propušta da kazni. Serviraće za deveti trijumf na Vimbldinu, a 21. na turnirima za grend slem.

7:7 – Iako na još jednom iskušenju, Federer je ovaj gem vodio po svom od početka do kraja.

7:6 – I treći put Federer će servirati da produži nadu u ovom nadmetanju na dva razlike.

6:6 – Dvaput izjednačenje ali nije dao Federer Đokoviću meč-loptu. Smelo je odigrao Švajcarac.

6:5 – Đokovićeva smelost i veština da dođe do poena pri 15:30. Zatim je vodio igru dok nije i uzeo gem. Federer ponovo na iskušenju.

Ovaj poen

5:5 – Igraće se još. Meč traje 3:46 časa. Njihovo finale u pet setova 2014 – 3:56.

5:4 – Federer će servirati da produži nadu.

4:4 – Mogao je Đoković i bolje u ovom gemu.

4:3 – Federer uzvratio istom merom na dešavanja u prošlom gemu. Iako s nekoliko krupnih grešaka u gemu, iskoristio je drugu brejk-loptu i vraća se u sedlo.

4:2 – Brejk! Dolazi li Đoković u predvorje trijumfa? Bilo je 15:40 na Federerov servis, ali je zatim krenulo kao u prethodnom gemu na servis Švajcarca pri 15:40. Na njegov drugi servis – Đoković u mrežu. Repriza se ipak nije desila.

3:2 – Opet muka na Đokovićev servis. Od 40:15 đus, ali i osvojen gem. Ulazi se u deo meča gde živci treba da budu od čelika.

2:2 – Novak propušta tri brejk lopte! Dve na 15:40 i jednu na “đusu”. Federer se izvlači i izjednačava.

2:1 – Đoković ulaže mnogo više napora u svojim gemovima nego Federer u svojim. Tako je bilo i sada. Bio je đus, ali je naš as gem osvojio zbog dva delotvorna servisa.

U poslednjih deset godina Đoković i Federer su igrali peti set 2014, a Federer i Rodik 2009. Tada je i poslednji put igrano na dva razlike – u antologijskom meču 16:14 za Švajcarca. 

1:0 – Đoković siguran na početku seta odluke  na svoj servis.

Federer, a niko češće od njega, na turnirima za grend slem u finalu deveti put igra peti set (Đoković četiri), a na Vimbldonu četvrti (Đoković dva), što znači da Novak oba svoja peta seta u vimbldonskom finalu igra na meču sa Švajcarcem.

IV set

4:6 – Švajcarac sigurnom igrom u svom gemu ponovo dolazi do izjednačenja na meču. Odluka će pasti u petom setu, kao i 2014, u njihovom prvom vimbldonskom duelu, takođe u finalu, kada je Đoković trijumfovao sa 6:4.

4:5 – Federer još jednom servira da poravna u setovima.

3:5 – Posle 2:47 časa Đokovićeva prva brejk-lopta, koju je isposlovao neuhvatljivom paralelom, ali je u razmeni od 35 udaraca Federer napadao, napadao i napadao da bi dočekao priliku za izjednačenje. Drugu, međutim, nije uspeo da ukroti. Najzad brejk.

2:5 – Još jedan Federerov brejk. Malte ne repriza drugog seta posle reprize onog koji je Đokoviću ponovo pripao u taj-brejku.

2:3 – Đoković i dalje bez brejk šanse, a Federer svoje koristi: 4 od 7.

2:2 – Beše đus, ali se Federer uvek iz teških situacija izvuče dobrim servisom.

2:1 – Bez brejka na startu četvrtog seta.

III set

7:6 (7:4) – 1:0, 3:0, 5:1, 5:4, 7:4… Posle 2:15 časa igre Đoković još nije stekao nijednu šansu da uzme gem na Federerov servis, ali su ga mali brejkovi u taj-brejku izneli do vođstva s 2:1.

6:6 – I u prva dva finala koja su odigrali među sobom na Vimbldonu bilo je po dva taj-brejka

5:6 – Lako Federer, bez izgubljenog poena, stavlja Đokovića na još jedno iskušenje da ostane u setu.

5:5 – Čim Đoković dobro odservira, poen je njegov. U ovom gemu Federer je stekao brejk-loptu, koja je bila i set-lopta, ali se naš as spasao i servisom koji je išao u telo Švajcarca.

4:5 – Bilo je 30:30 ali i dalje nema brejk prilike za Đokovića. Federer se uvek iščupa dobrim servisom.

4:4 – Manje muke za Đokovića kad mu je prvi servis pouzdan. Federer uzeo samo poen u ovom gemu.

3:4 – Ne da Federer. Dobija, asom na kraju, gem bez izgubljenog poena. Đoković još nije imao nijednu brejk-šansu, a igra se više od 100 minuta.

3:3 – I dalje se čeka brejk

U Open eri 48. put se u finalu sastaju prva dva nosioca (prvi vodi 24:23), a na Vimbldonu 15. put (prvi vodi 8:6).

2:3 – Federer sigurno igra gemove u kojima servira.

1:2 – Gem koji je Švajcarcu pripao bez izgubljenog poena.

1:1 – Federer otvara prvi set trećim uzastopnim gemom u svoju korist. Đoković izjednačava.

II set

1:6 – Federer napravio i treći brejk. Đoković neprepoznatljiv u ovom setu.

1:5 – Đoković se ponadao brejk-lopti. Federer asom, osmim na meču, završio gem u svoju korist.

Đoković i Federer se sreću 48. put (25:22 za našeg asa), a 16. put na turnirima za grend slem (9:6) po čemu su sada sarekorderi Open ere. Đoković i Španac Nadal su se sastali u 15 duela (isto 9:6), a Federer i Nadal su treći sa 14 (4:10).

1:4 – Najzad Novak osvaja gem na svoj servis. Samo je Amerikanac Kudla, u drugom kolu, načinio dva brejka u duelu s našim teniserom.

0:4 – Federer lakše nego što je bilo ko očekivao široko otvara vrata izjednačenju.

0:3 – 0:2 pa još jedan brejk za Federera. Đoković, iako mu je pripao prvi set, u krizi.

0:1 – Od 15:0 svi ostali poeni su pripali švajcarskom asu. Brejk odmah na početku drugog seta. I jedno Đokovićevo uvek opasno klizanje na travi.

I set

7:6 (7:5) – Đoković je prvi načinio mini-brejk (3:1), Federer je uzvratio istom merom i to dva puta (3:4), a onda se naš as primakao (4:5). Posle su mu pripala oba poena na svoj servis (6:5), stekao je set-loptu, a poveo je s 1:0 pošto je Švajcarac pogrešio iz bekhenda. Đokovića su izvukla četiri poena uzastopce.

Taj-brejk kao i u njihova prva dva finala, a oba su pripala Đokoviću: 2014 (3:2) Federer je dobio taj produžetak seta sa 9:7, a 2015 (3:1) naš as sa 7:1.

6:6 – Igraće se taj-brejk. Đokovićev najbolji gem, s dva asa, a tako je i završio.

5:6 – Na gem-poen, pri 40:30, Federer je načinio dvostruku servis-grešku. Zatim je imao odličan forhend u ćoše pa i odlučujući poen u gemu posle odsečnog servisa. Švajcarac neprestano agresivan, Đoković češće u odbrambenom položaju.

5:5 – Švajcarac se ponadao na 0:30, Đoković se vratio u poen, a gem je osvojio na razliku.

4:5 – Federer uzima deveti gem trećim asom.

4:4 – Smečom Đokovića finiširan je sigurno odigran gem srpskog tenisera.

3:3 – Bez drame u ovom gemu na Đokovićev servis koji mora da se popravlja.

2:3 – Servis služi Švajcarca.

2:2 – Mnogo uzbuđenja u gemu za koji se činilo u početku da će lakše pripasti Đokoviću. Federer je zatim imao i brejk-loptu, prvu na meču, a naš as ju je spasao iz drugog servisa. Protivnik mu je to poklonio forhendom nekontrolisane snage koji je završio u autu.

Federer igra 410. meč na turnirima za grend slem (114. na Vimbldonu), a Đoković 319 (82).

1:2 – Na 40:30 za Švajcarca Đoković je skraćenom loptom pokušao da se domogne izjednačenja, ali bezuspešno. Očekivano, švajcarski as bi da se poeni igraju što kraće.

1:1 – Đoković dobija gem bez izgubljenog poena. Federer bez šansi.

0:1 – Federer prvi pravi korak napred sigurnim tenisom. Uzbuđenja se tek očekuju.

Prvi servira Federer

Veliki događaj dobiće sentimentalnost tek kada se nad Centralnim kortom bude razlegao uraganski pljesak oduševljenja za pobednika i saosećanja za poraženog u finalu Novak Đoković – Rodžer Federer.

U nadmetanju za grend slem nijedno od četiri takmičenja nije opojno kao Vimbldon. Njemu aristokratska elegantnost, a neumoljivost uzusa daju oreol najvažnijeg mesta teniske igre, mesta svetskog turnira godine, nezvaničnog šampionata sveta… Tako je i od pre Velikog rata.

Reklo bi se da je baš takvo sveto mesto dušu dalo da se igra za svoju dušu i na megdanu s kojeg se ide u besmrtnu istoriju. Novak Đoković, i sam to veli, postigao je toliko mnogo i neponovljivo da mirne glave, dužan ni prema kome, danas može da odigra meč i za duše najmilijih, koji su s njim delili i radost i patnju, a sutra i da kaže zbogom vojevanjima u “belom sportu”.

Ali, taj Big Ben još neće da zvoni. Ni danas ni sutra jer naš div-junak vidi sebe na vrednijem stepeniku teniske istorije. Uostalom, neće ni za Federera, koji se na pragu 39. leta svog u vimbldonske anale upisuje kao drugi najstariji finalista u eri profesionalizma, s jakim motivom da bude i stariji pobednik nego što već jeste krunom iz 2017.

U finalu međusobnog uvažavanja vodiće se gladijatorska borba čvrstih želja – Đokovićeve da sačuva presto, Federerove da se na njega vrati. I još štošta za svevremene knjige. Dok loptica seva preko mreže, a povremeni uzdasi publike paraju mir, vimbldonska romantika ima da čuči u hodnicima slave i muzejima postignuća i da strpljivo čeka svojih pet ceremonijalnih minuta onoliko dugo koliko joj to zapovede dva šampionska asa, dva gladijatora gladna još većih dostignuća, kojima će se pokloniti i kraljevska loža.

 

 

 

2 COMMENTS

  1. Svaka cast Majstore!!!!!! Nek je sa srecom! Hvala ti sto si stavio Srbiju na svetskoj karti!!!!!!! Zelim ti jos puno srece i uspeha, tebi i tvojoj porodici!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here