Tanjug

Poznato je da se koronavirus najviše širi putem kapljica, u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom. Međutim, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ostavlja otvorene i druge načine prenošenja, koji se i dalje ispituju.

SZO je objavila novi dokument u kojem sumira informacije o prenošenju koronavirusa dobijene iz različitih studija, u kojem su, kako je istaknuto, „ukratko opisani mogući načini prenosa za SARS-CoV-2, uključujući lični kontakt i prenošenje putem kapljica, putem vazduha, preko predmeta, fekalno-oralno, sa majke na dete i sa životinje na čoveka“.

Podseća da ovaj virus mogu da prenose ne samo oni sa simptomima, već i asimptomatski slučajevi, koji možda i ne znaju da su zaraženi.

Prenos kontaktom

Koronavirus može da se prenese direktnim, indirektnim ili bliskim kontaktom (manje od jednog metra razdaljine) sa osobom koja je zaražena, odnosno kapljičnim putem. To se može desiti kada neko kine, kada se zakašlje, dok govori ili peva. U tim situacijama u opasnosti ste od zaražavanja ako kapljice dođu do vaših očiju, nosa ili usta.

Prenos vazdušnim putem

Do prenosa putem zvazduha može doći kada se kapljice sa koronavirusom povežu sa aerosolima. To može da se dogodi tokom medicinskih intervencija, tokom kojih se oslobađaju aerosoli, i to u zatvorenom prostoru u kojem je ventilacija loša.

Dosad je sprovedeno više različitih istraživanja na ovu temu i tek treba da budu potvrđeni nalazi. Da je ovakav način prenosa koronavirusa moguć, sugerišu i zaražavanja tokom horskih proba, u restoranima, u fitnes centrima.

Ipak, i drugi načini prenosa mogu to da objasne. Svakako, i Svetska zdravstvena organizacija, nakon što već mesecima na ovakav način prenošenja virusa upozoravaju naučnici širom sveta, priznala je da se pojavljuju dokazi o prenosu Covid-19 putem vazduha, ali i zatražila dodatne dokaze za tako nešto.

Prenos preko kontaminiranih površina

Kapljice koje izbace zaraženi mogu da kontaminiraju i različite površine i predmete. Te površine mogu biti zarazne od nekoliko sati do nekoliko dana, u zavisnosti od temperature, vlažnosti i tipa površine. Ako dotaknete te predmete, a potom nos, usta ili oči, možete da se zarazite. Zato treba prati ruke redovno!

Ni ovaj način prenošenja nije stopostotno dokazan, ali je velika verovatnoća da se ljudi i na ovaj način inficiraju.

Prenos preko fekalija

RNK koronavirusa je pronađena i u urinu i fekalijama nekih pacijenata. Ipak, nijedno istraživanje nije pokazalo da se neko na ovaj način zarazio. Neke studije su prijavile da je pronađen i u krvnoj plazmi i serumu.

Prenos sa trudnice na fetus

Trenutno ne postoje dokazi da zaražena trudnica može koronavirus da prenese na fetus. Rađena su i istraživanja o prenosu koronavirusa dojenjem. Iako je RNK virusa pronađen u nekim od uzoraka majčinog mleka, on nije izolovan. Zbog toga SZO i dalje preporučuje majkama da doje decu.

Prenos sa životinje na čoveka

Dosad prikupljeni dokazi pokazuju da je nastanak ovog virusa povezan sa beta koronavirusima koje imaju slepi miševi, mada se još ne zna kako je od njih došao do ljudi.

Trenutno se istražuje i mogućnost prenosa sa čoveka na druge sisare, poput pasa i mačaka. Ipak, ostaje nejasno da li životinje predstavljaju opasnosti za ljude, prenosi „Radiosarajevo.ba“.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime