Tači: Dovešćemo sever Kosmeta u red

0

Odlučan da uspostavi red i zakon na severu Kosmeta: Hašim Tači
 

 

"Mi pokazujemo uzdržanost, i dalje smo oprezni oko naših akcija, ali na kraju smo odlučili da uspostavimo red i zakon na severu Kosova, kako je predviđeno Ustavom Kosova i sveobuhvatnim planom za status Kosova", rekao je Tači, a prenose prištinski elektronski mediji.

 

Predstavljajući plan vlade u Prištini za sever Kosova, Tači je naveo da on stvara uslove za reformu lokalne samouprave i održavanje slobodnih i demokratskih izbora.

"Ovaj plan je u interesu građana na severu, zbog uspostavaljanja opštine u severnom delu Mitrovice, koja će biti u službi svih", rekao je Tači.

Sastanak u Beču je održan bez prisustva medija. Vlada Srbije Međunarodnu upravljačku grupu smatra ilegalnom, a njene odluke ništavnim.

 

"Vlada je spremna i odlučna da igra svoju ulogu, obezbeđujući sprovođenje ovog plana svim svojim ljudskim resursima. U tu svrhu spremni smo da uspostavimao specijalne radne grupe koje će biti uključene, jer je to stvar nacionalnog karaktera. Zahtevam punu podršku u sprovođenju ovog plana ", rekao je Tači predstavnicima zemalja Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo.

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo (MUG) održala je danas u Beču, sastanak na kome je, prema ranijim najavama, trebalo da razmotriti mandat šefa Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu (MCK) Pitera Fejta i strategiju te kancelarije i kosovske vlade za uspostavljanje nadležnosti kosovskih institucija na severu Kosova, području u kojem Srbi odbijaju saradnju sa Prištinom.

Tači je naveo da bi prema modelu opštine Štrpce mogle da funkcionišu i opštine na severu – Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Drugo važno pitanje koje je Tači pokrenuo na sastanku je liberalizacija viza za žitelje Kosova, prenose prištinski mediji.

On je zatražio brzu liberalizaciju viza za žitelje Kosova, kako ne bi ostali izolovani u odnosu na ostale žitelje Balkana, i kako se ne bi odlučivili za ilegalne načine putovanja do zemalja zapadne Evrope. Tači je pomenuo slučaj utapanja 15 žitelja Kosova u reci Tisi, na granici Srbije i Mađarske prilikom ileglanog prebacivanja u zamlje EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here