Tači: Nastavljamo dijalog sa Srbijom

0

Fonet
Tači: Nastavljamo dijalog
 

"Sreća je da je i naš aktuelni partner, Demokratski savez Kosova, podržao sporazum iz Brisela i za to glasao u parlamentu", rekao je Tači u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Tači je predsednik Demokratske partije Kosova.

On je kao pozitivnu ocenio i činjenicu da su i druge opozicione stranke, koje su želele da formiraju vladu, bile spremne da uđu u dijalog sa Srbijom.

"Sada verujem da će glas razuma dominirati i podržati ovaj proces", rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, u tom procesu će se postići novi sporazum, dok je sporazum o pravosuđu pri kraju.

Izrazio je očekivanje da će razgovori dve strane biti okončani obostranim priznanjem.

Upitan šta su konkretno obećali Srpskoj listi da se vrati u Skupštinu Srbije, jer su je napustili na sednici kada se raspravljalo o Vladi Kosova i njenom programu, Tači je rekao da je sporazum
koalicionih partnera javni dokument, koji je zasnovan na Ustavu i kosovskim zakonima.

"Tu nema ničeg tajnog, njihovo predstavljanje je u skladu sa Ustavom i zakonima. Kao koalicioni parneri biće u Vladi. Vi ste videli izjavu zamenika premijera (Branimira) Stojanovića, da će biti korektni i konstruktivni", rekao je Tači.

Predstavnici Demokratske partije Kosova (DPK), Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste potpisali su 9. decembra Koalicioni sporazum o načelima za formiranje Vlade Kosova.

Sporazum predviđa stvaranje Asocijacije srpskih opština, poseban tretman prošlih i budućih privatizacija u srpskim sredinama, povrtak interno raseljenih kao i povratak uzurpirane imovine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here