EPA/STRINGER
Aljbin Kurti

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je potpisao odluku o davanju mandata za formiranje nove kosovske vlade Aljbinu Kurtiju, i pozvao ga da, kada bude spreman, dođe i preuzme je, prenosi RTS.

Tači, kako prenose mediji u Prištini, poziva Aljbina Kurtija da preuzme potpisanu odluku kojom mu je dodelio manadat za premijera.

“Moj potpis za mandat stoji na mom stolu”, rekao je Tači.

Smatra da je volja za bržim kretanjem veća od držanja kao taoca glasova ljudi.

“Ako Kurti ne prihvati i nije spreman da donese odluku o upravljanju, onda je može odbiti”, zaključio je Tači.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio posle svečane akademije “Hvala Albaniji” u organizaciji cetra “Bogdanipolis” katedrale Svete majke Tereze, da se volja građana izražena na oktobarskim izborima mora poštovati i napomenuo da neće dozvoliti institucionalnu blokadu.

Tači je naveo da političke stranke još mogu da reše zastoj oko formiranja Vlade Kosova, napominjući da će u suprontnom on raditi na ostvarivanju svog ustavnog prava, kako bi obezbedio demokratsko funkcionisanje institucija Kosova.

Govoreći o određivanju mandatara za sastav Vlade Kosova, Tači je rekao da on želi da imenovanje mandatara bude rezultat dogovora stranaka koje pregovaraju o formiranju Vlade.

“Nadam se da su svesni odgovornosti, poštovanju građanske volje ali neću dozvoliti zastoj ili odlaganje formiranja institucija”, rekao je Tači i dodao da Kosovo neće dugo čekati.

“Kosovo neće dugo čekati, neće biti blokirano, ali još jednom naglašavam da ćemo razmotriti sve mogućnosti. Svi građani koji su glasali moraju se poštovati. I dalje snažno verujem da ćemo krenuti u pravom smeru kako bismo nastavili sa sprovođenjem svojih prioriteta za liberalizaciju viza”, poručio je Tači.

On je još jednom pozvao lidera Pokreta Samoopredeljenje da ne odlaže svoju odluku o određivanju mandatara za sastav Vlade i ponovio da ima pravo da odbije da prihvati tu obavezu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here