Tadić: Neka izruče Ganića u BIH

0

Nema ništa protiv da Ganiću sude oni koji ga štite: Boris Tadić

 
"Za Srbiju uopšte nije centralno pitanje da Ganić bude izručen Srbiji. Za Srbiju je glavno pitanje da se dogodi sudski proces u kome je Ganić, koji je osumnjičen za učestvovanje u ratnom zločinu apsolutno nezaobilazan činilac", rekao je Tadić novinarima na proslavi godišnjice Srpskog pokreta obnove.

Tadić je rekao da "Srbija nema ništa protiv da Ganić bude izručen sudskim organima svoje matične države – Bosne i Hercegovine".

 

On je istakao da svi koji su učestvovali ili su osumnjičeni za ratne zločine moraju da se nađu pred sudovima.

 

 

Ono što je od odlučujuće važnosti je, kako je naglasio Tadić, da svako ima fer i pošteno suđenje. "Srbija želi da veruje da će pravosudne institucije BiH biti u stanju da dokažu da su u stanju da obezbede fer i pošteno suđenje", kazao je Tadić.

Tadić je kao principijelan stav Srbije naveo okončanje saradnje svih država u regionu sa Haškim tribunalom ali da se istovremeno procesuiraju i oni procesi koje nije preuzeo Haški tribunal, a koji se nalaze pred domaćim pravosuđima.

 

BiH izbrisala iz zakona Ganićevo (ne)delo
 

Srbija je svojevremeno imala nameru da pravosuđu BiH ustupi istragu protiv Ganića u slučaju "Dobrovoljačka ulica", ali to nije učinjeno jer je iz Krivičnog zakona BiH izbačeno krivično delo "upotreba nedozvoljenih sredstava borbe" za koje se on teretio, izjavio je u subotu zamenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

  

"Oni su događaje u ‘Dobrovoljačkoj ulici’ kvalifikovali kao ratni zločin nad ratnim zarobljenicima", izjavio je Vekarić i dodao da pravosuđe BiH kolonu JNA, koja je bila u pokretu i pod oružjem, tretira kao ratne zarobljenike, kako bi napravilo manipulaciju kvalifikacije krivičnog dela i privid da Sarajevo, ipak, vodi postupak.

 

Vekarić je za "Večernje novosti" rekao da je dokaz za to i izjava predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića, koji je Ganićevo hapšenje prvo opisao kao hajku iz Srbije, pa je onda BiH zatražila njegovo izručenje zbog ratnog zločina.

 

Srbija tereti Ganića za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu nad pripadnicima nekadašnje Jugoslovenske narodne armije, maja 1992. godine.
 

Ejup Ganić

Ganić je 1. marta uhapšen u Londonu po zahtevu vlasti Srbije, iz ekstradicionog pritvora je pušten, uz kauciju, na privremenu slobodu, a njegovo izručenje od Velike Britanije traže i Srbija i BiH.

 

Srpski predsednik je naveo da se slaže sa izjavom svog hrvatskog kolege Ive Josipovića da Srbija treba da uhapsi Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ali je ponovio da Hrvatska istovremeno mora da ispuni neke uslove u pogledu bolje saradnje sa Haškim tribunalom.

"Kao što očekujem i zahtevam da nadležni organi Srbije uhapse Mladića i Hadžića očekujem da će i Hrvatska dati sve dokaze u vezi sa procesima koji se vode protiv Ante Gotovine", rekao je Tadić.

On je precizirao da se njegova ranija izjava, da bi eventualno oslobađanje krivice Ante Gotovine u nedostatku dokaza bila činjenica koja ne bi doprinosila našim boljim odnosima, nije se ticala Haškog tribubala već uslova da Srbija i Hrvatska krenu putem bolje saradnje na regionalnom i evropskom nivou.

"Svi treba da obavežemo jedni druge da učinimo sve da ta saradnja obezbedi i Haškom tribunalu da krivci budu kažnjeni kako bi se skinula ljaga i krivica sa svih naroda, kako bi krivci bili individualizovani i kako bismo na kraju uspostavili odnos pomirenja i svim građanima omogućili da žive u društvu mira i prosperiteta, zajedno u EU", istakao je Tadić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here